Valtimotaudin synty

Valtimotauti kehittyy vähitellen. Sen kehittyminen alkaa jo nuorilla, mikäli siihen perimän mukaan on taipumusta ja erityisesti silloin, jos elintavat eivät ole kunnossa. Syyttä ei olla huolissaan kouluruoan laadusta ja nuorten liikunnan vähyydestä. Huono suunterveys mitä todennäköisemmin vaikuttaa kiihdyttävästi valtimotaudin kehittymiseen tulehduksellisten mekanismien välityksellä.

Valtimotaudissa on erilaisia mekanismeja. Kolesteroli kertyy valtimoseinämän sisärakenteisiin. Valtimoiden sisäpinta suojelee valtimon rakenteita ja sen vauriot puolestaan altistavat valtimotaudin kehittymiselle. Sisäpinnan rikkoutuminen houkuttelee nopeasti luokseen verihiutaleita, jotka nekin ovat biologisesti aktiivisia ja saattavat lisätä tautiprosessia. Sisäpinnan alle kehittyy ensin nk. rasvajuosteita, joissa aktiivisemmat keskukset muodostavat kohoumia, joita kutsutaan plakeiksi. Näiden repeytymät aiheuttavat verihyytymän muodostumisen kautta vaaratilanteita eri valtimopuustoissa, näistä esimerkkinä vakavat sydänkohtaukset.

Lisätietoa taudin synnystä on Duodecimin artikkelissa.

Kohonnut kolesteroli, tupakointi, kohonnut verenpaine, sokeritauti ja taipumus valtimotautiin ovat merkittävimmät riskitekijät.