Elintaparemontti ja hoito

Elintaparemontin ja hoidon tavoitteet riskitekijöiden osalta
 

Huono kolesteroli (LDL kol) < 2.5 mmol/l, ja < 1.8 mmol/l korkean riskin potilailla
(sairastettu valtimotapahtuma)

Verenpaine < 140/85 mmHg yleinen tavoite sh mittauksissa, erityisryhmissä < 130/80mmHg (diabetes, munuaissairaus, sairastettu aivohalvauskohtaus) ja iäkkäillä < 150/85 mmHg

Paastoveren sokeri 4-6 mmol/l omamittauksissa ja nk. sokeroitunut hemoglobiini HbA1c < 6.0 % < 42 mmol/mol ruokavaliohoitoisilla.

Ylipaino: paino miehillä alle 100 kg, naisilla alle 70 kg, ja nk. BMI (kehon massan indeksi eli painoindeksi) tulisi olla alle 30 kg/m2, mielellään alle 28 kg/m2.

Terveyden kannalta suositeltava vyötärönympärys on miehillä alle 90 cm ja naisilla alle 80 cm. Kun vyötärönympärys miehillä on yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm, lisääntyy lihavuuteen liittyvien sairauksien vaara huomattavasti.
 
 

Miten menettelen?

 
 • Tarkista riskitekijäsi
 
 • Ethän tupakoi
  Jos tupakoinnista luopuminen on ongelma, niin luopumista voidaan tukea ryhmäterapiassa tai lääkityksellä. On tärkeää, että kumppanikaan ei tupakoi. Nikotiinikorvaushoito on helppo toteuttaa Apteekista tai kaupasta saatavilla tuotteilla.
 
 • Mikäli liikunnan ja ruokavalion tarkistamisen jälkeen kolesteroli on koholla ja suvussa on sydän- ja verisuonisairastuvuutta, neuvottele lääkärisi kanssa asiasta.
  Kolesterolia alentavat lääkkeet vähentävät sairastumisriskiä merkittävästi.
 
 • Mikäli sokeriarvosi ovat koholla, laihduta. Jos tämä ei riitä, on olemassa lääkehoito. Tarvittaessa käy terveydenhoitajalla ja tarkista ruokavaliosi.
  Terveydenhoitaja ohjaa tilanteen mukaan lääkärille.
 
 • Vähennä suolankulusta ja seuraa verenpainettasi.
  Verenpaineongelmaa hoidetaan terveydenhoitajan tai lääkärisi vastaanotolla. Verenpaineen hallinta vähentää valtimosairauksien erilaisten ilmentymien riskiä, erityisesti aivoverenvuodon ja halvauksen riskiä.
 
 • Erikoissairaanhoitoon ohjataan potilaat, joilla on erittäin poikkeavat rasva-arvot, matala HDL-kol, erittäin korkea LDL-kol tai triglyseridiarvot. Samoin lääkehoidolle reagoimaton verenpainetauti saattaa edellyttää arviointia verenpainepoliklinikalla ja verenpaineen hoitoa.
 
 • Tupakoimattomuuden lisäksi liikunta ja painonhallinta ovat keskeisiä elintapa-asioita, joihin vain sinä voit vaikuttaa!