Lasten ja nuorten päivystys

HUS:n sairaaloissa toimii lapsia ja nuoria hoitavia erikoissairaanhoidon päivystyksiä sekä terveyskeskuspäivystyksiä.

Erikoissairaanhoidon päivystykset


Erikoissairaanhoidon päivystykset toimivat Lastenklinikalla sekä Jorvin, Hyvinkään, Raaseporin ja Porvoon sairaaloissa. Erikoissairaanhoidon päivystykseen tullaan pääsääntöisesti lähetteellä.

Hätätapauksissa (esim. vaikea hengenahdistus, iso vuotava haava tai kouristava lapsi) soitetaan hätänumeroon 112. Ensihoitajat arvioivat hoidontarpeen ja kuljettavat potilaan oikeaan hoitopaikkaan.
 

Terveyskeskuspäivystykset


Äkillisesti sairastuneen lapsen ja nuoren ensisijainen hoitopaikka virka-aikana on oma terveysasema ja päivystysaikana sairaaloiden terveyskeskuspäivystykset, joihin voi hakeutua ilman lähetettä. Lapsia ja nuoria päivystysaikana hoitavia terveyskeskuspäivystyksiä on Lastenklinikalla sekä Jorvin ja Porvoon sairaaloissa. Peijaksen ja Hyvinkään sairaalassa terveyskeskuspäivystys toimii ympäri vuorokauden.

Ilman lähetettä tuleville potilaille vastaanottava sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa potilaan joko yleislääkärin vastaanotolle (virka-aikana omalle terveysasemalle ja päivystysaikana terveyskeskuspäivystykseen), sairaanhoitajan vastaanotolle tai erikoissairaanhoidon päivystykseen. Potilaat, joiden tila ei vaadi hoitoa päivystyksessä, ohjataan omalle terveysasemalle.

Milloin päivystykseen?


Päivystys on tarkoitettu potilaille, joiden sairauden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Alle 3 kuukauden ikäisen lapsen kuume on aina syy hakeutua päivystykseen. Toisaalta, esimerkiksi korvakipuisen lapsen kanssa ei tarvitse lähteä yöllä päivystykseen, vaan lapselle annetaan kipulääkettä ja seuraavana aamuna otetaan yhteyttä omalle terveysasemalle.

 

Terveysneuvontapalvelu 09 87 10023


Hyks-alueen asukkaat voivat soittaa Terveysneuvontapalveluun 09 87 10023 tarvitessaan tietoa terveyspalveluista tai hoito-ohjeita. Numerosta vastataan joka päivä. Kauniaisten, Keravan ja Kirkkonummen asukkaille neuvontaa annetaan ympäri vuorokauden. Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaita palvellaan iltaisin ja viikonloppuisin. Virka-aikana nämä kunnat palvelevat omissa neuvontanumeroissaan.

Terveysneuvonta ohjaa tarvittaessa puhelut Lastenklinikan tai Jorvin sairaalaan lasten päivystyspoliklinikoille.
 

Apua verkosta: Lastentalo.fi-palvelun lasten oirenavigaattori ja sairaanhoitaja-chat

Jos lapsella on kuumetta, yskää, nuhaa, korvakipua tai lievää hengitysvaikeutta, on hoito- ja toimintaohjeita mahdollista saada Lasten oirenavigaattorista, johon syötetään lapsen ikä ja vastataan vointia koskeviin kysymyksiin.


Lapsen vointiin liittyviä neuvoja voi kysyä myös chatissa päivystävältä sairaanhoitajalta, joka konsultoi tarvittaessa lääkäriä. Chattiin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, järjestelmä kysyy asiakkaalta lapsen henkilötunnuksen. Chat-palvelu on auki arkisin klo 8–19.30 ja viikonloppuisin klo 12–19.30. Sairaanhoitaja vastaa chat-kutsuun puolen tunnin sisällä.

Oirenavigaattori on suomenkielinen; chatissa hoitajat vastaavat suomeksi ja ruotsiksi. Lue lisää.  

 

Odotusajat

 
Päivystyksessä voi ruuhkahuippuina joutua odottamaan pidempään. Potilaat hoidetaan päivystyksessä kiireellisyysjärjestyksessä, ei tulojärjestyksessä. Päivystyksessä tehtävien tutkimusten, kuten verinäytteiden valmistumisessa menee myös oma aikansa. Usein on myös tärkeää seurata päivystyksessä lapsen voinnin etenemistä ennen jatkohoitopaikasta tai –toimenpiteistä päättämistä. 
 

Hoitopaikat:

 
Lisätietoja mm. päivystysten kuntakohtaisesta työnjaosta löytyy kunkin sairaalan päivystyksen sivuilta ja taulukon alla olevasta liitteestä.
 
Sairaala Päivystystoiminta
Hyvinkään sairaala
 • terveyskeskuspäivystys ympäri vuorokauden hyvinkääläisille, klo 22-08 myös sairaanhoitoalueen muiden kuntien asukkaille
 • erikoissairaanhoidon (lastentaudit) päivystys ympäri vuorokauden
Jorvin sairaala
 • ​yhteispäivystys, jossa erikoissairaanhoidon (lastentaudit ja kirurgia) päivystys ympäri vuorokauden sekä yleislääkäripäivystys arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden
Lastenklinikka
 • ​terveyskeskuspäivystys arki-iltaisin ja viikonloppuisin
 • erikoissairaanhoidon (lastentaudit, lastenkirurgia, lastenneurologia, lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria) päivystys ympäri vuorokauden
Lohjan sairaala
 • ​yhteispäivystys arkisin virka-ajan ulkopuolella sekä ympärivuorokautisesti viikonloppuisin ja pyhinä (Karkkila, Lohja, Siuntio ja Vihti)
 • erikoissairaanhoidon päivystys ympäri vuorokauden
Raaseporin sairaala
 • ​erikoissairaanhoidon päivystys ympäri vuorokauden
Peijaksen sairaala
 • terveyskeskuspäivystys klo 16-08, viikonloppuisin ja arkipyhinä ympäri vuorokauden
Porvoon sairaala
 • ​terveyskeskuspäivystys klo 16-22
 • erikoissairaanhoidon päivystys ympäri vuorokauden

 

 

Lasten erikoissairaanhoidon päivystysten työnjako HUS 10_2015.pdfLasten erikoissairaanhoidon päivystysten työnjako HUS 10_2015.pdf

 

Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta