Käsikirurgia

Käsikirurgiassa tutkitaan ja hoidetaan käden sekä osittain koko yläraajan kirurgisesti hoidettavia sairauksia ja vammoja. Näihin kuuluvat erilaiset rasitusvaivat, nivelkulumat, hermopinteet, nivel- ja jännetulehdukset, käden haavat ja murtumat, sekä raajojen tai raajan osien tapaturmaiset irtoamiset sekä niiden jälkitilojen korjaukset.

Käsikirurgit toimivat tiiviissä yhteistyössä mm. lastenkirurgien (käsien synnynnäiset epämuodostumat), reumatologien (nivelreuman kirurginen hoito), plastiikkakirurgien ja ortopedien kanssa.

Käsikirurgian yleisimpiä toimenpiteitä ovat hermopinteiden vapautusleikkaukset sekä murtumien kiinni-tysleikkaukset. Vaativimpiin toimenpiteisiin kuuluvat irronneiden raajojen tai raajan osien kiinnitykset sekä vaikeiden hermovammojen hoito.

Tyypillisimpiä päivystyksellisiä hoidettavia vaivoja ovat rannemurtumat sekä haavojen aiheuttamat jän-nevammat.

Käsikirurgia HUS-alueella

HUS-alueella käsikirurgisia toimenpiteitä tehdään Töölön, Herttoniemen ja Hyvinkään sairaaloissa sekä Lastenklinikalla. Valtaosa kaikista toimenpiteistä on päiväkirurgisia.

Vaativimmat toimenpiteet sekä huonokuntoisten potilaiden leikkaukset on keskitetty HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksikköön kuuluvaan käsikirurgian yksikköön​ Töölön sairaalaan, joka vastaa myös kaikista käsikirurgisista päivystysleikkauksista. Yksikössä tehdään mm. neliraajahalvauspotilaiden vaativia yläraajakirurgisia toimenpiteitä.


Lasten käsikirurgiset leikkaukset, esimerkiksi synnynnäisten epämuodostumien korjaukset, tehdään Lastenklinikalla.

 

 Hoitopaikat