Elinsiirrot


Elinsiirrolla tarkoitetaan toimenpidettä, jossa potilaan kehoon siirretään kokonainen tai osittainen elin.  Elin on ihmiskehon erilaistunut ja elintärkeä osa, joka muodostuu erilaisista kudoksista. Terve elin säilyttää rakenteensa, verisuonituksensa ja toimintakykynsä. Elinsiirto tehdään, kun oma elin on lakannut toimimasta (munuaissiirto) tai kun potilaan henki on uhattuna oman elimen toiminnan huononemisen vuoksi.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan (HYKS). Aikuispotilaiden elinsiirtoleikkaukset suoritetaan keskitetysti Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotilaiden elinsiirrot Lastenklinikalla.

Hyksissä tehdään vuosittain, elinluovuttajatilanteesta riippuen, 230-290 munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon- ja haiman-,  suolen- tai haiman saarekesolusiirtoa. Vuositasolla eniten tehdään munu-aisensiirtoja. Suolensiirtoja tehdään Pohjoismaissa Helsingin lisäksi vain Göteborgissa.

Elinsiirtotoiminnan edellytyksenä on toimiva elinluovutussysteemi, ja tässä HYKS tekee yhteistyötä Suomen muiden yliopisto- ja keskussairaaloiden kanssa. Keskussairaaloilla on oleellisen tärkeä rooli aivokuolleen luovuttajan tunnistamisessa ja luovuttajan hoidossa ennen elinten irrotusta. Elinluovutusten kehittämisessä. Hyksin elinsiirtokirurgit vastaavat sekä elinluovutus- että elinsiirtoleikkauksista.
 
 
Elinsiirrot vuonna 2016
munuainen 262
​maksa ​61
​sydän ​30
​sydän-keuhko (blokki) ​  0
​keuhko ​18
​ohutsuoli ​  0
​haima
kasvon kudosten siirto
27
 1
​YHTEENSÄ

399