Sädehoito-osasto

Käyntiosoite
Syöpätautien klinikka
Haartmaninkatu 4, Helsinki
 
Postiosoite
PL 180, 00029 HUS
 
Yhteydenotot
Toimisto: 09 471 73245
Faksi: 09  471 76181
 
Lähetteet ja ajanvaraukset: 09 471 76180, klo 9-11 
 
Avoinna arkisin klo 8-20.
 
Helsingin yliopistollisen keskussairaalan sädehoito-osasto on Suomen suurin sädehoitoyksikkö. Se vastaa kaikesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella annettavasta ulkoisesta sädehoidosta. Osaston potilaat ovat pääosin HUS:n alueelta, mutta osastolla hoidetaan myös erikoishoitoa vaativia potilaita muista sairaanhoitopiireistä. Potilaat tulevat sädehoito-osastolle lääkärin lähetteellä.

Sädehoito-osastolla voidaan antaa
 
  • kohteenmukaista ulkoista sädehoitoa
  • intensiteettimuokattua sädehoitoa
  • täsmäsädehoitoa (stereotaktinen sädehoito)
  • kudoksen ja ontelon sisäistä sädehoitoa
  • kudoksen sisäistä jodi-implanttihoitoa
 
Hoidon sivuvaikutukset riippuvat hoitokohteesta. Sädehoidon tehoa voidaan parantaa joissakin syöpäsairauksissa antamalla samanaikaisesti solunsalpaaja- tai täsmälääkehoitoa.

Potilaan hoidon suunnittelu sisältää:
 
  • lääkärin vastaanoton
  • yksilöllisen tukimuotin teon (riippuen hoitokohteesta)
  • tietokonetomografia- tai magneettikuvauksen kohdealueen määrittämiseksi ja hoidon suuntaamiseksi
  • sädehoidon annossuunnittelun
 
 
Hoito ja sen kesto suunnitellaan yksilöllisesti. Ensimmäinen sädehoito annetaan yleensä noin parin viikon kuluessa ensikäynnistä lääkärillä. Yksittäinen sädehoitokäynti vie kaikkine valmisteluineen 10-20 minuuttia, mutta voi kestää jopa tunnin. Sädehoito ei näy eikä tunnu eikä siitä ole haittaa potilaan läheisille. Suurin osa potilaista käy hoidossa polikliinisesti.
Sädehoito-osastolla käy vuosittain noin 4 000 potilasta ja annetaan yli 70 000 hoitoa. Päivittäin hoidetaan 300-350 potilasta, joista suurin osa käy hoidossa polikliinisesti. Sädehoito-osastolla annetaan sekä ulkoista että sisäistä sädehoitoa. Suurimmat syöpäsairausryhmät ovat rinta- ja eturauhassyöpä.

Sädehoitoyksikössä on 10 ulkoisen sädehoidon laitetta (lineaarikiihdytintä) ja mahdollisuus sisäiseen sädehoitoon. Sädehoidon suunnittelua varten osastolta löytyvät annossuunnittelutilat, tietokone- ja magneettisimulaattori, SPECT-TT, sisäisen sädehoidon tilat (tykösädehoito), lääkäreiden vastaanottotilat, muottien ja suojien valmistustilat sekä hienomekaniikkaverstas. Sädehoidon toteuttaminen on moniammatillista yhteistyötä, jota toteuttavat yhdessä lääkärit, fyysikot, röntgenhoitajat, sairaanhoitajat ja sihteerit. Lisäksi osastolla työskentelee hienomekaanikko.