Glaukooma ja neuro-oftalmologia

Käyntiosoite
Silmä-korvasairaala
Haartmaninkatu 4 C, 3. kerros, Helsinki
 
Postiosoite
PL 220, 00029 HUS

Glaukoomalähetteet ja ajanvarausta koskevat tiedustelut:
Glaukoomapoliklinikka / sihteeri: 09 471 73113, ma-pe klo 9-11
Neuro-oftalmologia, tutkimusosasto / sihteeri: 09 471 73161, ma-ke ja pe 8-11 ja to 9-11

Glaukooman hoito ja lääkitys, reseptien uusinta:
Glaukoomapoliklinikka / hoitaja: 050 4360179, ma-pe klo 9-11
 
Osastonhoitaja: Irmeli Hirvelä
Glaukoomapoliklinikan vastaava lääkäri: Päivi Puska
Neuro-oftalmologian vastaava lääkäri: Terho Latvala
 
Aukioloaika
arkisin klo 7.30–15.30

 

 

Glaukooma, neuro-oftalmologia ja tutkimuspoliklinikan toiminta siirtyy osittain Pasilaan helmi-maaliskuussa 2019. 

 Tarkka ajankohta ilmoitetaan tammikuussa 2019

 

 

Glaukooma:
Glaukooma ja neuro-oftalmologiassa pääasiallisia toiminta-alueita ovat glaukooman varhaisdiagnostiikka ja ongelmallisten glaukoomatapausten hoito. Yksikössämme hoidetaan erikoistason hoitoa vaativia potilaita. Teemme pääasiassa erilaisia lasertoimenpiteitä ja vaativaa glaukoomakirurgiaa. Glaukoomayksikkö hoitaa erikoislääkärin lähetteillä saapuneita potilaita. Vastaanotolla käydään läpi muun muassa diagnostisia ongelmia, lääkehoidon toteuttamista ja suunnitellaan sekä laser- että leikkaushoitoja.

Neuro-oftalmologian yksikössä hoidetaan potilaita joilla voi olla aivotuumori, kaksoiskuvia, silmien liikehäiriöitä ja näönmenetyksiä. Tutkimusyksikössä suoritetaan näkökenttätutkimuksia, valokuvauksia, väriainekuvauksia, kerroskuvauksia, elektrofysiologisia tutkimuksia ja silmänpainemittauksia. Lähetteitä yksikköön saapuu vuosittain yli 7000 kpl, poliklinikkakäyntejä noin 13000, lisäkäyntejä noin 12000, tutkimuksia teemme noin 21000, lasertoimenpiteitä noin 1200 ja leikkauksia noin 1100.

Mitä neuro-oftalmologia tarkoittaa?
Neuro-oftalmologia on erikoisala, jossa yhdistyvät silmäsairaudet ja neurologia. Suomessa neuro-oftalmologit ovat silmälääkäreitä, mutta joissakin maissa myös neurologeja. Neuro-oftalmologi erikoistuu ensin lääkäriksi valmistumisen jälkeen silmätautien erikoislääkäriksi (eli oftalmologiksi) viiden vuoden ajan ja tämän jälkeen vielä neuro-oftalmologiksi kahden vuoden ajan. Neuro-oftalmologeilla on paljon yhteisiä potilaita muiden silmälääkäreiden, neurologien, neurokirurgien, neuroradiologien ja endokrinologien kanssa. Yhteistyö on tavallista myös korvalääkäreiden, neuropsykologien, lastenneurologien, psykologien ja psykiatrien kanssa. Neuro-oftalmologit toimivat yleensä yliopistollisissa sairaaloissa.

Neuro-oftalmologit tyypillisesti antavat konsultaatioapua muille silmälääkäreille ja erikoislääkäreille näköjärjestelmän ongelmien selvittelyssä ja arvioinnissa. Tavallisia syitä neuro-oftalmologiseen tutkimukseen ovat esimerkiksi epäselvä näön heikentyminen, epäselvät näkö- tai silmäoireet ja kahtena näkemisen selvittely. Joskus silmälääkäri havaitsee löydöksiä esimerkiksi näköhermojen nystyissä (papilloissa), silmäluomissa tai mustuaisissa, joita selvitetään tarkemmin neuro-oftalmologin vastaanotolla. On myös hyvin tavallista, että neurokirurgi tai neurologi tarvitsee hoitojen suunnittelussa ja sairauksien seurannassa yhteistyötä neuro-oftalmologin kanssa. Näiden potilaiden hoidossa ja seurannassa neuro-oftalmologi on yksi osa laajaa erikoislääkäreiden verkostoa.

Neuro-oftalmologiseen tutkimukseen kuuluu usein näkökenttätutkimuksia, silmien liiketutkimuksia ja erilaisia kuvantamistutkimuksia. Tutkimukset ovat potilaalle turvallisia. Joskus mustuaiset joudutaan laajentamaan lyhytvaikutteisilla silmätipoilla ja näkö voi olla lievästi hämärä silmänpohjatutkimuksen jälkeen. Neuro-oftalmologinen tutkimus on usein aikaa vievä. Tarvittaessa neuro-oftalmologi suosittelee jatkotutkimuksia ja seurantaa tai konsultoi muita erikoislääkäreitä tarpeen mukaan.

 

 

Vasen
Oikea