Infertiliteettipoliklinikka

​(Lapsettomuustutkimukset)

 

Hyvinkään sairaalassa tehdään lapsettomuuspotilaiden tutkimuksia ja toteutetaan perushoitoja. Jatkohoidot on keskitetty Naistenklinikan Infertiliteettipoliklinikalle.


Lapsettomuustutkimuksiin tullaan lähetteellä, yleensä noin vuoden kestäneen raskausyrityksen jälkeen. Pariskunnalle varataan ensimmäiselle käynnille kumpaakin puolisoa varten oma vastaanottoaika (poliklinikkamaksu peritään molemmilta). Käynnillä kartoitetaan molempien terveydentila ja suunnitellaan perustutkimukset: miehelle siemennestenäyte, naiselle kuukautiskierron kartoitus ja munatorvien aukiolotutkimus.

 
Ensimmäisen vastaanoton jälkeen hoitaja antaa kaikista tutkimuksista kirjalliset ohjeet käy ne vielä läpi keskustelussa pariskunnan kanssa sekä vastaa myös muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Perustutkimukset

Miehelle ohjelmoidaan sperma eli siemennestetutkimus, jos sitä ei ole otettu lähettävän lääkärin toimesta. Siemennestenäyte tutkitaan HYKS Naistenklinikan Spermalaboratoriossa Helsingissä. Näyte otetaan kotona ja toimitetaan itse laboratorioon.

Kuukautiskierron kartoituksessa selvitetään munasolun irtoaminen ja munasarjojen toimintaa säätelevien hormonien tasot. Potilas varaa ajat, kun kuukautiset alkavat. Kierron 3. -5. päivänä otetaan verinäyte ja kierron 10-12.päivänä tehdään ultraäänitutkimus, jolla selvitetään kehittyvän munarakkulan koko, kohdun limakalvon paksuus sekä kohdun rakenne. Kierron loppupuolella tutkitaan verikokeella vielä veren keltarauhashormonitaso, jolla varmistetaan onko ovulaatio tapahtunut.

Munatorvien aukiolotutkimus tehdään kuukautisvuodon loputtua viimeistään kierron 10. päivänä yhteenvetokäynnillä. Potilas varaa ajan, kun kuukautiset alkavat.
Tutkimuksessa kohdun kaulakanavaan laitetaan ohut, pehmeä muovikatetri, jonka läpi ruiskutetaan kohtuonteloon vuorotellen nestettä ja ilmaa. Samanaikaisesti ultraäänikuvasta seurataan ruiskutuksen aikana nesteen kulkua munatorvien läpi.Tälle käynnille kutsutaan myös puoliso mukaan. Tutkimusvastaukset ovat tällöin jo käytettävissä, jolloin pariskunnalle voidaan suunnitella yksilöllinen jatkohoito.


Perushoidot kuten Clomifen-hoito ja keltarauhashormonituki voidaan toteuttaa Hyvinkäällä, mutta jatkohoidot on keskitetty Naistenklinikan infertiliteetti poliklinikalle. Clomifen (klomifeenisitraatti) on lääke, jota käytetään munasolun kehittämiseksi ensisijaisesti potilailla, joilla ei ole todettu ovulaatiota. Sitä käytetään myös ovulaation vahvistamiseksi. Hoidon tarkoitus on kehittää 1-2 kypsää munarakkulaa. Ensimmäisellä hoitokierrolla tehdään kierron 1.1-12. päivänä ultraäänitutkimus, jolla varmistetaan lääkkeen oikea annostus ja sopivuus. Mikäli ovulaatio todetaan, voidaan lääkitystä jatkaa 4-6 kuukauden ajan.