Aivotärähdys

​Aivotärähdys syntyy yleensä lapsen kaatumisen tai putoamisen yhteydessä tapahtuvan pään iskun seurauksena. Lievissä muodoissa lapsella on päänsärkyä ja pahoinvointia. Mikäli iskua seuraa tajuttomuus, voimakas päänsärky, oksentelu tai lapsi on sekava, on aiheellista lähteä lääkäriin.

Lievän aivotärähdyksen saaneet potilaat lähetetään tavallisesti kotihoitoon. Aivotärähdykselle tyypillisiä oireita, kuten huimausta, päänsärkyä ja pahoinvointia, voi esiintyä useanakin päivänä.

Kotihoidossa on pyrittävä seuraamaan potilaan yleistä tajunnantasoa. Normaali keskustelu ja asialliset vastaukset riittävät osoittamaan asioiden olevan kunnossa. Ensimmäisenä yönä tapaturman jälkeen potilas on pyrittävä herättämään kerran noin klo 2–3:n aikaan. Normaali herääminen ja asialliset vastaukset osoittavat asioiden olevan kunnossa.

Vaikka liikkuminen saattaakin tilapäisesti lisätä edellä mainittuja oireita, on potilaan pyrittävä nousemaan ylös ja lähtemään liikkeelle heti ensimmäisenä päivänä. Liikkumisen aloittaminen on kuitenkin suoritettava rauhallisesti.

Särkylääkkeitä tulee nauttia ainoastaan lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Mikäli päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu yltyvät tai potilaan tilaan liittyy uneliaisuutta tai vaikeuksia paikan ja ajan tajuamisessa, on syytä lähteä lääkäriin.