Suutulehdus

​Suutulehdus voi olla hiivan (Candida Albicans), yskänrokon (Herpes Simplex-virus), enteroviruksen tai aftan (stomatitis aphtosa) aiheuttama kivulias vaiva, joka pahimmillaan saa lapsen kieltäytymään syömisestä ja juomisesta. Tauti tarttuu suorassa kontaktissa esim. lasta suukotellessa tai käytettäessä samaa lusikkaa.

Hiivatulehdus

 

Hiivatulehdus on yleisin suun tulehduksista ja pienillä lapsilla se esiintyy suun sisäpinnoilla vaaleina täplinä ja peitteinä ilmenevänä sammaksena. Myös antibioottihoidon seurauksena voi lapsen suuhun tulla hiivatulehdus. Suupieliin aukeavissa haavaumissa on kyseessä useimmiten myös hiivasieni-infektio, eikä B-vitamiinin puutos, kuten usein oletetaan.

Hiivasieni-infektion hoidossa käytetään paikallisesti lääketippoja ja -salvoja. Lapsen suu on hyvä huuhdella vedellä aina syömisen jälkeen (mikäli lapsi ei osaa purskuttaa, juota vettä) ja huolehtia lapsen lelujen säännöllisestä puhdistamisesta.

Yskänrokko eli herpes

 

Yskänrokko eli herpes on viruksen aiheuttama tauti, joka jää elimistöön pysyvästi aktivoituen ajoittain esim. infektion tai auringonoton yhteydessä. Herpes aiheuttaa yleensä paikallisen huulessa esiintyvän kivuliaan ja kihelmöivän rakkulan. Paikallisen rakkulan paranemista voi nopeuttaa apteekista reseptittä ostettavalla asikloviirivoiteella, jota sivellään ohuelti rakkulan päälle viisi kertaa vuorokaudessa viiden päivän ajan. Laajemmalle levitessään virus muodostaa rakkuloita suussa poskien limakalvoilla ja kielessä. Ikenet ovat yleensä punoittavat ja kipeät sekä herkästi verta vuotavat. Lapsella voi olla kuumetta.

Herpeksen aiheuttama suutulehdus paranee useimmiten itsekseen 5–7 vuorokauden kuluessa. Isommat lapset voivat saada helpotusta syömisen aiheuttamaan kipuun kurlaamalla ennen ruokailua suutaan puuduttavalla suuvedellä. Mikäli herpes on laajalla alueella, kyseessä on aivan pieni lapsi tai lapsen ravinnon ja nesteen saanti on uhattuna, on aihetta kääntyä lääkärin puoleen mahdollisen lääkehoidon aloittamiseksi.

Enterovirus
 

Enteroviruksen aiheuttamassa suutulehduksessa rakkuloita esiintyy suun takaosassa, nielussa ja kitalaessa. Muita oireita ovat kuume, suun kipu ja siitä johtuva syömättömyys. Yleisimmin tautia esiintyy loppukesästä ja enterorokon yhteydessä kausittain. Enterorokossa rakkuloita esiintyy myös ylä- ja alaraajoissa.
 

Afta

 

Aftassa suun sisäpinnoilla on kivuliaita, usein valkoisen pinnan peittämiä haavaumia. Tämäkin kiusallinen tauti jää kerran tultuaan pysyväksi aktivoituen ajoittain ihmisen vastustuskyvyn heikentyessä esim. infektion takia. Haavaumien lisäksi ei yleensä esiinny muita oireita, kuten kuumetta. Tarvittaessa voi kipua lievittää puuduttavilla liuoksilla ja suuvesillä.