Silmätulehdukset

​Silmän sidekalvon tulehdus on yleinen sairaus erityisesti pienillä, alle parivuotiailla lapsilla. Tulehdus voi olla viruksen, bakteerin, allergian tai vierasesineen aiheuttama (roska silmässä).  

Hoito

 
Nuhaisella ja flunssaisella lapsella esiintyy usein myös silmien punoitusta ja vuotamista sekä erityisesti aamuisin unirähmäisyyttä. Tämä on yleensä viruksen aiheuttamaa, eikä vaadi hoidoksi kuin silmien huuhtelun vesijohtovedellä.
Allergian tai vierasesineen aiheuttamassa tulehduksessa ei antibioottihoito ole tarpeen, mutta lapsen vointia voi helpottaa lääkärin määräämillä oireita rauhoittavilla silmätipoilla.

Bakteeritulehduksessa silmä rähmii kellertävää, märkäisen näköistä eritettä. Lääkärintutkimus on tarpeen, bakteeritulehdus hoidetaan joko lääketipoilla tai -salvalla. Myös bakteeritulehduksessa on silmien huuhtelu useita kertoja päivässä suositeltavaa, vesijohtovesi käy huuhteluun hyvin. Silmät on hyvä puhdistaa erityisesti ennen lääkkeen laittamista, huuhdellen ulkonurkasta sisänurkkaan päin. Korvatkin on lääkärillä tarpeen tarkastaa, sillä samat bakteerit aiheuttavat molemmat tulehdukset ja silmätulehdusta saattaakin seurata parin vuorokauden kuluttua alkava korvatulehdus.

Milloin päivähoitoon?

 
Bakteerit ja virukset, jotka aiheuttavat silmätulehduksen, ovat samoja kuin hengitystietulehduksissakin, joten lapsen voi viedä päivähoitoon. Huolellisella käsien pesulla ja silmien hieromisen välttämisellä voi tarttumista vähentää.