Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Hyytymisalan lääkehoidon läpimurrot esillä 50:nnessä Nordic coagulation -kongressissa

Hyytymisalan lääkehoidon läpimurrot esillä 50:nnessä Nordic coagulation -kongressissa

Lähes 250 pohjoismaista hyytymisalan asiantuntijaa kokoontui 31.8.–2.9.2017 50:nnen kerran järjestettävään Nordic coagualtion -kongressiin. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimi HUS:n Hyytymishäiriöyksikkö (HYKS Syöpäkeskus ja HUSLAB).
 

Yhtenä kokouksen pääteemoista oli verenvuototautien lääkehoidon viimeaikaiset läpimurrot. Hemofilian lääkehoito on kehittynyt viime vuosina valtavasti, vaikka parantavaa hoitoa ei vielä ole.

– Kun kaksikymmentä vuotta sitten verenvuotopotilaan eliniän ennuste oli noin 16 vuotta, nyt se ei enää juurikaan poikkea normaalista, kertoo HYKS Syöpäkeskuksen Hyytymishäiriöyksikön erikoislääkäri Elina Armstrong.


Uudet lääkkeet tuovat merkittävää parannusta potilaan elämään, koska niitä pitää annostella aiempaa harvemmin. Uudet tutkimukset ovat myös esitelleet täysin uudenlaisia lääkkeitä, joissa suonensisäisestä annostelusta voitaisiin luopua kokonaan

– Potilaan elämänlaatuun vaikuttaa oleellisesti se, täytyykö suonensisäistä lääkettä annostella joka toinen päivä vai 1-2 kertaa viikossa tai jopa vielä harvemmin, sanoo Armstrong.

Myös verisuonitukosten lääkehoito on mullistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Markkinoille on tullut useita uusia lääkkeitä, ja niiden käytöstä on saatu paljon lisää tietoa. Laboratoriotutkimusten tarve myös muuttuu merkittävästi uusien lääkkeiden myötä, sillä uudet lääkkeet eivät vaadi rutiininomaista laboratorioseurantaa.

– Melkein 60 vuotta oli vain yksi suun kautta otettava verenohennuslääke, nyt tarjolla on useampia vaihtoehtoja. Uudet lääkkeet tarjoavat hoidon kannalta uusia mahdollisuuksia, mutta toisaalta niiden käyttö vaatii myös hoitavalta lääkäriltä enemmän lääketuntemusta sopivinta hoitoa valittaessa, kertoo HUSLABin Kliinisen Kemian ja Hematologian ylilääkäri Lotta Joutsi-Korhonen.

Kokouksessa yhdistyy hyytymishäiriöiden diagnostiikka, tutkimus ja potilaan hoito
Kokouksen perimmäisenä tavoitteena on hyytymishäiriöpotilaiden auttaminen ja hoitokäytäntöjen ja tietämyksen jakaminen. Kokouksen avulla luodaan yhteyksiä uusimman tutkimuksen ja hoidon välille sekä opitaan lisää uusista hoitomuodoista.
 
– Teemme paljon yhteistyötä eri ammattiryhmien kesken ja kokoukseen osallistuu lääkäreiden lisäksi hoitohenkilökuntaa, laboratorioalan ammattilaisia ja tutkijoita. Lisäksi hyytymisala koskettaa useita lääketieteen erikoisaloja, kuten syöpätauteja, verisuonikirurgiaa ja infektiotauteja, kertoo Armstrong.

Suomi 100 -juhlavuosi ja 50-vuotias kokous olivat myös esillä konferenssin teemassa ja sisällössä. Sisällössä tuotiin esille hyytymisalan historiaa ja toisaalta merkittäviä suomalaisia sekä pohjoismaisia keksintöjä. Esimerkiksi yleisimmän perinnöllisen verenvuototaudin kuvasi vuonna 1926 suomalainen lääkäri Erik von Willebrand. Tauti nimettiin löytäjänsä mukaan von Willebrandin taudiksi.

IMG_8079-edit_net.jpg

Ylilääkäri Lotta Joutsi-Korhonen (HUSLAB) ja erikoislääkäri Elina Armstrong (HYKS Syöpäkeskus) toimivat kongressin puheenjohtajina.

 

IMG_8092-edit_net.jpg
Kongressin sijainniksi oli valittu Finlandia-talo  Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Nordic coagulation -kongressi järjestetään vuorotellen eri Pohjoismaissa.

(Kuvat: Feng Deng, www.fenkoli.fi)

Kongressin kotisivut

Tulosta
18.9.2017 14:12