Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Vatsa-aortan pullistumien hoito mullistunut 20 vuodessa - suonensisäinen hoito korvannut avokirurgian

Vatsa-aortan pullistumien hoito mullistunut 20 vuodessa - suonensisäinen hoito korvannut avokirurgian

Vatsa-aortan pullistuma eli aneyrysma hoidetaan nykyään pääsääntöisesti suonensisäisesti paikallispuudutuksessa. Potilaat kotiutuvat yleensä jo seuraavana päivänä.
 

Tällä viikolla tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Hyksissä tehtiin Suomen ensimmäinen vatsa-aortan pullistuman suonensisäinen korjaus.  Tuolloin uusi hoitomenetelmä toi ison muutoksen koko hoitoprosessiin, jossa toipuminen ison avoleikkauksen vei aikaa ja tarvittiin jopa tehohoitoa. Vuosien myötä tekniikka, materiaalit ja osaaminen ovat kehittyneet voimakkaasti.

Nykyään 90 % potilaista, joilla on repeämisriskin takia hoitoindikaatiot täyttävä vatsa-aortan pullistuma, hoidetaan suonensisäisesti. HYKS Vatsakeskuksessa tehdään vuosittain noin noin 110 tällaista ns. EVAR-toimenpitettä (endovascular aneurysm repair). Näistä 10-15 % on erityisen vaativia toimenpiteitä, joissa aortan lisäksi hoidetaan myös sen sivuhaaroja, eli asetetaan tukiverkot, ns. stenttiproteesit,  myös munuaisten ja suoliston alueelle verta vieviin valtimoihin.

 Pääosa vatsa-aortan pullistumista sijaitsee munuaisvaltimotason alapuolella, ja nämä potilaat hoidetaan nykyään rutiinisti paikallispuudutulsessa nivuspistosta. Potilas on hereillä, ja hänen kanssa voidaan keskustella toimenpiteen aikana.

 - Myös revenneen vatsa-aortan pullistuman takia tehtävät hätäleikkaukset hoidetaan pääsääntöisesti suonensisäisesti ja lähtökohtaisesti ilman nukutusta, kertoo ylilääkäri Anders Albäck HYKS Vatsakeskuksen verisuonikirurgian linjalta. 

 

Valtimokovettumatauti altistaa

Aortan pullistuma on yksi valtimokovetustaudin ilmenemismuodoista, lisäksi sille altistavat tupakointi, ikä ja miessukupuoli. Vatsa-aortan pullistuma on oireeton, ja se todetaan yleensä muista syistä tehtävien tutkimusten yhteydessä.

 
Katso uutisvideo


 

Tulosta
4.11.2016 9:18