Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Väitös: Töölön sairaalan traumahoito kansainvälisesti korkeatasoista

Väitös: Töölön sairaalan traumahoito kansainvälisesti korkeatasoista

Suomeen tarvitaan valtakunnallinen traumarekisteri
 

Tuomas_Brinck pieni väri_JPEG.jpgHyksin Töölön sairaalan traumahoito on kansainvälisesti korkeatasoista ja kustannustehokasta, osoittaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkärin Tuomas Brinckin tuore väitöstutkimus.

Brinck vertaili tutkimuksessaan Töölön sairaalan traumahoitoa suurimpien saksalaisten sairaaloiden tuloksiin traumarekistereihin kerättyjen tietojen avulla. Hoidon laatu oli Töölön sairaalassa ja vertailukohteina olleissa saksalaissairaaloissa yhtä hyvä, mutta Töölössä hyvä tulos saavutettiin vähemmillä resursseilla.

Töölön sairaalassa vuonna 2006 käyttöön otettu traumarekisteri on ollut pitkään ainoa lajiaan Suomessa. Vuodesta 2016 alkaen myös Tays ja HUS:n Lasten ja nuorten sairaala ovat keränneet tietoja, ne on lähetetty Saksam traumarekisteriin analysoitaviksi.

- Traumarekisteri tulisi ottaa käyttöön ensin kaikissa suomalaisissa yliopistosairaaloissa ja jatkossa myös kaikissa laajan päivystyksen sairaaloissa, jotta vaikeimmin vammautuneiden potilaiden hoidon laadun arviointi ja kehittäminen olisi mahdollista valtakunnallisesti, sanoo Brinck.

Monissa maissa laki velvoittaa traumapotilaita hoitavat sairaalat rekisterin pitämiseen. Suomi on asiassa muita Pohjoismaita jäljessä: Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa on jo valtakunnalliset traumarekisterit.

Töölön sairaala on yksi pohjoisen Euroopan suurimmista traumasairaaloista.
Vuosittain sairaalassa hoidetaan noin 450 vaikeasti vammautunutta tapaturmapotilasta, kaikkiaan Töölön sairaalan tapaturma-aseman kautta hoitoon tulee vuosittain noin 20 000 potilasta.

Vammapotilaiden profiili Töölön sairaalan ja saksalaissairaaloiden aineistossa oli samankaltainen: potilaiden keski-ikä oli molemmissa maissa 48, yli 70 % potilaista oli miehiä ja 60 %:lla oli aivovamma. 

Saksassa vammoja aiheutuu eniten oli auto-onnettomuuksissa, Suomessa yleisin vamman syy on putoaminen yli kahden metrin korkeudesta.

Tuomas Brinckin väitöstilaisuus perjantaina 3.3.2017 klo 12 Töölön sairaalan luentosalissa. Tervetuloa!

Tulosta
1.3.2017 10:21