Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Uusi leikkausrobotti nopeuttaa eturauhassyöpäleikkausta

Uusi leikkausrobotti nopeuttaa hoitoa Peijaksessa

HUS:n ensimmäinen, vuonna 2009 käyttöön otettu leikkausrobotti on tehnyt mittavan, yli 2600 leikkauksen rupeaman urologisten leikkausten parissa.
 

Uusi malli monin tavoin edeltäjäänsä parempi

 

Pääasiassa eturauhassyöpäleikkauksissa käytetty robotti on nyt uusittu uudempaan ja edeltäjäänsä monin tavoin edistyneempään malliin. Koko leikkausprosessi alkuvalmisteluista lopputulokseen sujuu aiempaa virtaviivaisemmin, mikä tulee edelleen nopeuttamaan potilaiden hoitoa. Jo nyt eturauhassyöpäleikkauksessa olleet potilaat kotiutuvat useimmiten ensimmäisenä leikkauksenjälkeisenä päivänä.

Uudessa robotissa kuvanlaatu, kameran tarkkuus ja robotin ulottuvuus on aiempaa parempi. Uutta on myös toimenpiteen aikaisen merkkiainekuvantamisen mahdollisuus, mistä on hyötyä mm. munuaisleikkauksissa. Robotilla voidaan myös simuloida eli kuivaharjoitella leikkauksia turvallisesti. 
 

Robottiavusteinen kirurgia vähentää komplikaatioiden riskiä

ja nopeuttaa toipumista

 

Robottiavusteisessa tähystysleikkauksessa leikkauskonsolia käyttävä kirurgi näkee voimakkaasti suurennetun, kolmiulotteisen kuvan leikkausalueelle, ja pystyy robottikäsiä ohjaamalla tekemään millin tarkkaa työtä. 
 
Robotin tarkkuus vähentää leikkauksenaikaista verenvuotoa, nopeuttaa potilaan toipumista ja vähentää mm. inkontinenssi- ja potenssiongelmien mahdollisuutta.
 

Robotti soveltuu moniin leikkauksiin

 
HYKS Vatsakeskuksen urologisessa yksikössä robottiavusteisesti tehdään eturauhasleikkausten lisäksi myös munuais- ja virtsarakkotoimenpiteitä.
 
Peijaksen sairaalan lisäksi HUS:lla on leikkausrobotti myös Meilahdessa - siellä sitä käytetään sydän- ja thoraxkirurgiassa, gynekologisissa sekä tietyissä vatsan alueen  ja korva-, nenä- ja kurkkutautien leikkauksissa.

 

Tulosta
21.12.2017 14:31