Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Terveyskylä kehitti mobiilipelin diabetesta sairastaville lapsille

Terveyskylä kehitti mobiilipelin diabetesta sairastaville lapsille

Suomessa diabetesta sairastaa noin 3800 lasta, ja uusia diagnooseja lapsilla tehdään vuosittain noin 500. Terveyskylän ja Metropolian peliopiskelijoiden tekemän HuimaHiilari-pelin avulla hiilihydraattien laskenta muuttuu hauskaksi.
 
HuimaHiilari on ensimmäinen peli Terveyskylä.fi -palvelussa. Sen avulla diabetesta sairastavat lapset ja nuoret oppivat ruokien hiilihydraattien laskentaa. Pelin sisältö on kehitetty HUS:n ravitsemusterapiayksikön ja Terveyskylän Lastentalon asiantuntijoiden voimin. Tekninen toteutus puolestaan tehtiin oppilaitosyhteistyönä Metropolia Game Studion opiskelijoiden kanssa.
 
- Toivomme pelin tavoittavan varsinkin niitä lapsia ja nuoria, joille hiilihydraattien laskennan oppiminen muilla tavoilla on ollut vaikeaa tai on jäänyt kokonaan harjoittelematta, toteaa pelin sisältöjä kehittämässä ollut HUS:n ravitsemusterapeutti Minna Similä.
 
 

Pelin avulla tärkeän taidon oppiminen myös innostaa

 
Suomessa lasten diabetesta hoidetaan aikuisista poiketen erikoissairaanhoidon puolella. Ajatus Terveyskylän ensimmäisestä pelistä ja sen kohderyhmästä löytyikin luontevasti - Terveyskylää rakennetaan osana erikoissairaanhoidon eli Suomen yliopistosairaaloiden yhteistä Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta.
 
Testiryhmänä toimineet lapset ovat ottaneet pelin ilolla vastaan. Hiilihydraattien laskennan harjoittelu voi olla innostavaa, jopa koukuttavaa. Juuri diabetekseen sairastunut voi pelin avulla aloittaa harjoittelun, kokeneempi taas testata ja päivittää taitojaan.
 
Myös ensimmäiset diabeteshoitajat ovat testanneet peliä potilaillaan, ja palaute on ollut rohkaisevaa:
 
- Ideaa on pidetty loistavana. Teknisesti peliä voi vielä kehittää, mutta nykyiselläänkin se antaa lapselle mahdollisuuden oppia hiilihydraattien laskentaa uudella tavalla, Similä kertoo.
 
Lisätietoja pelistä ja vinkkejä sen käyttöön löydät täältä: https://www.terveyskyla.fi/sovellukset/huimahiilari
 
 
HuimaHiilari on ladattavissa ilmaiseksi iOS- (Apple) ja Android (Samsung, Huawei, OnePlus) -mobiililaitteisiin. Pelin voi ladata:
 
Tulosta
15.6.2017 16:27