Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Syöpä pysäytti vain hetkeksi

Syöpä pysäytti vain hetkeksi

Miksi juuri minulle, oli Pasi Haapasalon ensimmäinen ajatus, kun hän kuuli eturauhassyövän mahdollisuudesta.
 

Pasi Haapasalo-240px.jpgTyöpaikan ikäkausitarkastuksessa paljastui kohonnut PSA-arvo, lopullinen diagnoosi varmistui koepalan oton jälkeen.

 – Kyllä se pysäytti, kun lääkäri kertoi tilanteesta. Mieleen nousi legendaarisen Motörheadin keulahahmo Lemmy Kilmisterin äkillinen syöpäkuolema edellisenä jouluna.

50-vuotiaan Haapasalon eturauhanen poistettiin joulukuussa robottiavusteisessa tähystysleikkauksessa. HYKS Vatsakeskuksen urologisessa yksikössä Peijaksen sairaalassa näitä leikkauksia tehdään päivittäin.

– Sairaalakokemus oli kaikin puolin positiivinen. Henkilökunta oli parasta A-ryhmää, sen puolesta olisin viihtynyt pidempäänkin siellä. 

-

Ja vaikka kaikilla näytti olevan kiire, ennättivät he silti paneutua rauhallisesti ja ystävällisesti juuri minun tilanteeseeni, Haapasalo kertoo.


Robottileikkaus nopeuttaa
toipumista


Robottiavusteisen eturauhasleikkauksen jälkeen potilaat kotiutuvat yleensä jo ensimmäisenä leikkauksenjälkeisenä päivänä, niin Haapasalokin.

– Vuorokauden mittainen sairaalassaoloaika hiukan mietitytti, mutta luotto suomalaiseen osaamiseen on kova, ja olo kotiin lähtiessä oli turvallinen.

Työhönsä VTT:lle huoltoteknikon tehtäviin hän palasi neljän sairauslomaviikon jälkeen. Kuudennen viikon jälkeen jatkuivat myös tutut salibandy- ja kuntovoimisteluharrastukset.

Nyt kun leikkauksesta on kulunut yli puoli vuotta, on elämä palannut normaaliin uomiinsa.

– Enimmäkseen asiasta muistuttaa vain arvet mahassa. En tuntenut itseäni sairaaksi ennen leikkausta, enkä sen jälkeen. Kaikki on mennyt hyvin.

Hyksissä eturauhassyöpäleikkaukset tehdään pääosin robottiavusteisina tähystysleikkauksina, sillä se sopii useimmille potilaille.

Robottiavusteisen leikkauksen tarkkuus on huippuluokkaa, leikkauksenaikainen verenhukka on vähäistä ja jälkiongelmia vähemmän. Leikkauksenjälkeisiä virtsanpidätys- ja potenssiongelmia esiintyy vähemmän kuin perinteisessä avoleikkauksessa.

Hyksin eturauhaskirurgisella tiimillä on kokemusta näistä toimenpiteistä jo yli 2 200 leikkauksen verran, eniten Suomessa.

Hoitovaihtoehtoja pohditaan

moniammatillise

ssa asiantuntijakokouksessa

Vaativia potilastapauksia ruoditaan moniammatillisessa asiantuntijakokouksessa viikoittain. Potilaita hoitavien urologien ja syöpälääkärien lisäksi pohdintaan osallistuvat patologit, radiologit ja isotooppilääkärit. 

Kokous antaa suosituksensa diagnostiikka- tai hoitolinjasta tukemaan lääkärin ja potilaan päätöksentekoa. Levinneen syövän hoitoon on tarjolla iso valikoima erilaisia hoitovaihtoehtoja.

Hyksin urologisessa yksikössä potilaalla on mahdollisuus keskustella lääkärin kanssa eri hoitovaihtoehdoista. Hoitoon pääsee kiireellisissä tapauksissa nopeasti.

Helppo mobiiliseuranta

Haapasalo on Hyksin muiden eturauhassyöpäleikkauksessa olleiden potilaiden tapaan niin sanotussa mobiiliseurannassa. Hän käy puolen vuoden välein PSA-mittauksessa ja saa vastauksen tekstiviestinä kännykkäänsä. Elleivät raja-arvot ylity, ei kontrollikäyntejä kirurgin vastaanotolla tarvita.

– Tämä on hyvä järjestely, ei tuhlata resursseja turhiin käynteihin. Ja tiedän, että tilanteen muuttuessa en jää yksin, vaan kutsu jatkotutkimuksiin tulee automaattisesti, Haapasalo sanoo.


Teksti: Johanna Kojola
Kuva: Matti Snellman​

Tulosta
20.6.2017 10:32