Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Potilaan oikeuksien päivä tarjosi kävijöille tietoa ja ammattilaisille verkostoitumista

Potilaan oikeuksien päivä tarjosi kävijöille tietoa ja ammattilaisille verkostoitumista

Runsaat 300 kävijää oli saapunut HUSin järjestämään Potilaan oikeuksien päivään keskiviikkona 18.4. Biomedicumiin kuulemaan, miltä terveydenhuollon tulevaisuus näyttää.
 
Paikalla oli terveydenhuollon ammattilaisia, viranomaisia ja potilasjärjestöjä, joilta saattoi kysyä mieltä askarruttavista asioista.

Kävijöiden keskuudessa tehty pikakysely paljasti, että ihmiset vaikuttivat olevan huolissaan siitä, miten terveydenhuolto Suomessa tulevaisuudessa pelaa ja ketkä hoitoon pääsevät. Palvelujen digitalisoituminen arvelutti myös. Toisaalta oltiin tyytyväisiä hoitojen kehittymiseen ja terveydenhuollon ammattilaisiin luotettiin.

POP Hoitopaikanvalinta.jpg

 
Irma Toivokainen (kuvassa oik.) luki pikkutyttönä kirjan Marjaana Madagaskarissa ja päätti silloin, että jonain päivänä hän matkustaa Madagaskariin.  Nyt matkan järjestelyt on aloitettu ja haave toteutumassa.

- Poikkesin tähän vähän kyselemään, kun on se matkakin tulossa. Täällä on paljon tietoa tarjolla eri pisteissä, ja on ollut mukava jutella ihmisten kanssa. Mutta se kyllä vähän huolestuttaa, että miten ikäihmisten hoito järjestyy tulevaisuudessa.

Hoitopaikanvalinta.fi –ständi houkutteli nimellään kävijöitä kysymään soten valinnanvapaudesta, mutta suunnittelija Pia Blomqvist (kuvassa vas.) ja tiedottaja Annamari Qvist korjasivat hymyillen, että he ovat tapahtumassa kertomassa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla.

- Ihmiset liikkuvat yhä enemmän yli rajojen opiskelun, muuttamisen tai matkailun takia. Jokaisessa EU-maassa toimii rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste, josta saa tietoa maan terveyspalveluista ja niiden käyttämisestä. Hoitopaikanvalinta.fi antaa neuvoja, jos esimerkiksi sairastuu äkillisesti ulkomailla tai jos vaikkapa haluaa mennä Viroon hammaslääkäriin, kertoi Pia Blomqvist.

POP katja henttunen.jpg


Vuosittain noin 5 000 miestä sairastuu eturauhassyöpään. Tapaukset ovat lisääntyneet, mutta myös hoidot ovat kehittyneet.

- Ihmiset ovat tulleet kysymään paljon hoitoihin liittyvistä asioista. Meille tämä tapahtuma on myös hyvä mahdollisuus verkostoitua, sanoi järjestösihteeri Katja Henttunen Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry:stä.

Yhdistys antaa eturauhaspotilaille ja heidän läheisilleen neuvoja ja vertaistukea. Yhdistyksen mielestä on tärkeää, että myös puoliso otetaan mukaan hoitoihin eikä jätetä yksin kotiin.

POP Heikki Multaharju.jpg


Vertaistukihenkilöt Heikki Multaharju ja Anneli Kiiski Nivelyhdistys ry:stä tiesivät kertoa, että nivelvaivat lisääntyvät koko ajan. Vuosittain tehdään yhteensä noin 21 700 polvi- ja lonkkanivelleikkausta.

- Työtilat ergonomisemmiksi, terveellinen ravinto, riittävästi unta ja lisäksi liikettä niveliin, ne on luotu meille liikkumista varten, luetteli Heikki Multaharju keinoja nivelvaivojen ehkäisemiseksi.

POP Pia Aarnisalo2.jpgTapahtumatorin lisäksi tarjolla oli luentoja ja tietoiskuja. Avauspuheenvuorossaan hallinnollinen ylilääkäri Piia Aarnisalo toivotti kävijät tervetulleiksi ja kertoi, että tapahtuman tavoiteena on antaa ihmisille mahdollisuus keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa terveydenhuollon merkityksellisistä asioista.

HYKS Akuutin linjajohtaja Veli-Pekka Harjola valotti luennossaan kuulijoille yhteispäivystyksen tilannetta ja päivystyksen tulevaisuuden näkymiä.

Tulevaisuuden sairaalapäivystys toimii pääasiassa akuuttilääketieteen erikoislääkäreiden avulla. Uudessa päivystysmallissa lääkäri- ja sairaanhoitajaresurssit on jaettu uudella tavalla potilaslähtöisesti yhdenmukaisen ja tasalaatuisen hoidon takaamiseksi.  Vanhanaikaisesta ajatuksesta, että vain lääkäri voi ottaa kantaa, luovutaan vähitellen ja hoitajan rooli korostuu. Uudenlainen päivystyksen toimintamalli otettiin Jorvissa käyttöön marraskuussa 2013.

- Akuuttilääketiede on Suomen uusin erikoisala. Akutologia luo uudenlaista joustavuutta päivystys-toimintaan. Tulevaisuuden päivystys onkin tarkoitus hoitaa pääasiassa akuutti-lääkärien voimin, sanoi Veli-Pekka Harjola.

Päivän toisen luennon otsikkona oli Biopankkitutkimus tarvitsee osallistuvan potilaan. Aiheesta luennoi tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta. Tietoiskuissa ylilääkäri Marian Ahlskog-Karhu kertoi Päivystysapu 116117 –terveysneuvonnasta ja Sanna Suvisalmi Uudenmaan Muistiluotista neuvoi, miten muistaa paremmin.

Päivän päätteeksi kävijät eivät ehkä saaneet tyhjentävää vastausta siihen, miltä terveydenhuollon tulevaisuus näyttää, mutta tapahtumatorin kymmenet näytteilleasettajat sekä mielenkiintoiset luennot ja tietoiskut loivat oivan foorumin kysyä lisää.
Tulosta
24.4.2018 15:17