Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Meta-analyysi: Puolet keskivaikeista kohdunkaulasyövän esiastemuutoksista paranee itsestään

Meta-analyysi: Puolet keskivaikeista kohdunkaulasyövän esiastemuutoksista paranee itsestään

Pääasiassa HUS:n tutkijoista koostuva kansainvälinen ryhmä julkaisi British Medical Journalissa hiljattain meta-analyysin, jonka mukaan puolet keskivaikeista kohdunkaulasyövän esiastemuutoksista paranee kahden vuoden seurannassa ilman hoitoa.
 
Laajassa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä käytiin läpi 36 tutkimusta, joissa oli yhteensä 3160 naista, joilla keskivaikeaa kohdunkaulasyövän esiastemuutosta seurattiin ilman hoitoa. Puolet katsauksen tutkimuksista arvioitiin laadultaan hyviksi eli niissä oli pieni harhan riski. Tutkimuksesta käy ilmi, että alle 30-vuotiaiden naisten joukossa (yhteensä 1069 naista) valtaosa (60 %) muutoksista parani itsestään kahden vuoden seurannassa. Yhteensä alle viidesosa muutoksista eteni kahdessa vuodessa vaikeampi-asteiseksi - nuorilla naisilla vain noin yksi kymmenestä. Yli kolmen tuhannen aktiivisesti seuratun naisen joukossa todettiin 13 tapausta (0,4 %) alkuvaiheen kohdunkaulasyöpää ja kaksi (0,06 %) levinneempää syöpää. Valtaosa syövistä todettiin yli 30-vuotiailla naisilla.
 
- Tutkimuksen tulokset tukevat ajatusta, että valtaosa keskivaikeista kohdunkaulasyövän esiastemuutoksista, etenkin nuorilla naisilla, paranee ilman hoitoa. Muutosten hoito aktiivisella seurannalla (toistetuilla kohdunkaulan tähystyksillä eli kolposkopioilla) välittömän sähkösilmukkahoidon sijaan on perusteltua etenkin, jos nainen on nuori, suunnittelee raskauksia ja pystyy sitoutumaan seurantaan, sanoo HYKS Naistentaudit ja synnytykset -tulosyksikön osastonlääkäri Karoliina Tainio. Tainio on yksi meta-analyysin tehneistä HUS:n tutkijoista.
 
Pitkittynyt ihmisen papilloomavirusinfektio (HPV) voi johtaa kohdunkaulasyövän esiasteiden kehittymiseen. Nämä muutokset ovat oireettomia ja todetaan tavallisimmin papa-testissä. Poikkeavan papa-testin jatkotutkimuksena tehdään tarvittaessa kolposkopia, jonka yhteydessä otetaan koepaloja ja saadaan kudosnäytteisiin perustuva diagnoosi mahdollisista esiastemuutoksista. Osa pitkittyneistä HPV-infektioista ja syövän esiastemuutoksista kuitenkin paranee itsestään. Keskivaikeat kohdunkaulasyövän esiasteet on perinteisesti hoidettu kohdunkaulan sähkösilmukkahoidolla kun taas lieväasteisia muutoksia tyypillisesti seurataan toistetuilla kolposkopioilla.
 
- Viime vuosikymmenen aikana yksittäisissä tutkimuksissa on havaittu, että merkittävä osa keskivaikeistakin muutoksista paranee aktiivisen seurannan aikana ilman hoitoa etenkin nuorilla naisilla. Sähkösilmukkahoidon on osoitettu lisäävän ennenaikaisen synnytyksen ja myöhäisen keskenmenon riskiä tulevissa raskauksissa, mihin hoidosta pidättäytymisellä voi olla suotuisa vaikutus ja siksi tämä tutkimus oli tärkeä tehdä, Tainio sanoo.
 
 
 
Tulosta
8.3.2018 14:59