Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Uusi poliklinikka luustometabolisia sairauksia sairastaville

Uusi poliklinikka luustometabolisia sairauksia sairastaville

Tiesitkö, että tänään vietetään kansainvälistä etenevän luutuvan lihastulehduksen (FOP) tietoisuuspäivää?
 

Ellet ole kuullut tästä sairaudesta mitään, ei se ole mikään ihme, sillä maailmassa siihen sairastuu vain 1-2 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. FOP on yksi monista luustometabolisista sairauksista, joiden hoitoon ja diagnostiikkaan on HUS:ssa hiljattain avautunut uusi moniammatillinen poliklinikka.

Muita luustometabolisia sairauksia ovat muun muassa synnynnäinen luustohaurastumatauti (Osteogenesis Imperfecta), perinnöllinen osteoporoosi, vaikeahoitoinen osteoporoosi, Pagetin tauti, lyhytkasvuisuuteen johtavat  luustodysplasiat​​. Fibroottisessa dysplasiassa ongelmana on luuytimestä lähtöisin olevat sipulimaiset luustomuutokset. Osalla potilaista ongelmana on fosforin menetys virtsaan, joka aiheuttaa luusto- ja lihaskipuja sekä rasitusmurtumia.

Suomalaispotilaista suurin ryhmä on synnynnäistä luustohaurastumistautia eli osteogenesis imperfectaa sairastavat, heitä on noin 350. 

Luustometabolisten sairauksien taustalla on hyvin usein geenivirhe, ja monet näistä sairauksista todetaankin jo lapsuudesta.


Laajaa asiantun​temusta moniammatillisessa tiimissäLuustometabolinen tiimi_helmi2017_480px.jpgLuustometabolisten sairauksien hoito ja diagnostiikka on keskitetty valtaosin HUS:iin. Moniammatillisessa hoitotiimissä on laajaa asiantuntemusta luustometabolisten sairauksien diagnostiikasta ja hoidosta mm. pediatrian, endokrinologian, ortopedian, fysiatrian ja radiologian erikoisaloilta.

Luustometabolisten sairauksien diagnostiikkaan ja seurantaan kuuluvat erilaiset laboratoriotutkimukset, kuten kalsiumin, fosforin, D-vitamiinin ja afos-arvon mittaus,  ja luustoradiologiset kuvantamistutkimukset.

Polikliinisella vastaanotolla paneudutaan potilaan sen hetkisiin oireisiin, kuten luustosärkyyn ja toimintakyvyn ongelmiin, ja selvitetään mahdolliset uudet murtumat tai huonosti luutuneet vanhat rasitusmurtumat. 

Hoidossa pyritään korjaamaan mahdolliset taustalla olevat mineraalihäiriöt, vahvistamaan luun kuntoa sekä mahdollistamaan mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Osa potilaista tarvitsee erilaisia apuvälineitä selvitäkseen arjesta.

 - Monella potilaalla ongelmana on murtuma-alttius, jonka takia ortopedit ovat tärkeä osa tiimiä. Osalla potilaista ongelmana ovat huonosti paranevat, invalidisoivat rasitusmurtumat, kertoo osastonylilääkäri, endokrinologi Camilla Schalin-Jäntti HYKS Vatsakeskuksesta.

Potilaita hoidetaan lääkkein ja tarvittaessa ortopedisin toimenpitein. Fysiatri arvioi potilaiden toimintakykyä ja suunnittelee sitä ylläpitävää kuntoutusta yksilöllisesti kullekin potilaalle.

kuva: Luustometabolisen tiimin väkeä. Vasemmalta sairaanhoitaja Helena Ranta-aho (endokrinologia), erikoislääkäri Tuula Pekkarinen (endokrinologia), erikoislääkäri Helena Valta (Lasten ja Nuorten sairaala), osastonylilääkäri Camilla Schalin-Jäntti (endokrinologia), ylilääkäri Harri Hämäläinen (fysiatria), ylilääkäri, ortopedi Pentti Kallio (Lasten ja nuorten sairaala) ja osastonlääkäri Vincent van Iterson (ortopedia). Kuvasta puuttuvat professori Outi Mäkitie (lastenendokrinologia), osastonylilääkäri Antti Lamminen (aikuisradiologia) ja osastonylilääkäri Sanna Toiviainen-Salo (lastenradiologia).

Tulosta
20.4.2017 11:13
 

 Lähetteet