Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Liikuntaharjoittelu parantaa COPD-potilaiden vointia

Liikuntaharjoittelu parantaa COPD-potilaiden vointia

HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen LL Milla Katajisto väitteli 17.11.2017 aiheesta ”Physical activity, severe exacerbations and pulmonary rehabilitation in COPD” Helsingin yliopistosta. Vastaväittäjänä toimi Minna Purokivi Kuopion yliopistosta.
 
​Väitöstutkimuksessa selvitettiin suomalaisten keuhkoahtaumatauti- eli COPD-potilaiden liikkumistottumuksia ja asennetta liikuntaharjoitteluun perustuvaan kuntoutukseen. Tutkimuksen mukaan enemmistö potilaista toivoi lisää tietoa liikunnasta ja oli halukas osallistumaan kuntoutukseen.

Väitöstutkimuksessa todettiin, että tärkein keuhkoahtaumatautipotilaiden liikkumista estävä syy oli koettu hengenahdistus, joka oli suurempaa vähän liikkuvilla potilailla.

- Vähäisempi liikunnan määrä ei liittynyt Kelan lääkerekisteritietojen perusteella suurempaan keuhkoputkia avaavan lääkityksen käyttöön. Vähemmän liikkuvilla oli enemmän kortisoni- ja antibioottikuureja, eli keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheita, Katajisto sanoo.

HYKS Sydän-keuhkokeskuksen liikuntaharjoitteluun perustuvalle kuntoutuskurssille osallistuneiden COPD-potilaiden sairaalapäivät yli puolittuivat kuntoutuksen jälkeisenä vuonna verrattuna vuoteen ennen kuntoutusta. Potilaat paransivat suorituskykytestituloksiaan ja olivat hyvin sitoutuneita ja motivoituneita. Yli puolet heistä harrasti liikuntaa vielä vuoden kuluttua kurssista.

Väitöstyössä todettiin, että Helsingissä vuonna 2014 yli 400 potilasta joutui sairaalaan pahenemisvaiheen vuoksi. Kolmea neljästä hoidettiin kaupunginsairaalassa ilman keuhkolääkärin arviota, eikä heille tarjottu kuntoutusta. Yli puolet niistä potilaista, joilla oli vaikea pahenemisvaihe, joutuivat uudestaan sairaalaan pahenemisvaiheen vuoksi ja kokonaisuudessaan kuolleisuus oli 41 % vuoden sisällä.

- COPD-potilaita tulee rohkaista liikkumaan ja liikuntaharjoitteluun perustuvaa kuntoutusta pitäisi järjestää etenkin potilaille, joilla on vaikeita pahenemisvaiheita, Katajisto summaa.
Tulosta
23.11.2017 15:32