Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Kirurgiasta apua neliraajahalvauspotilaille

Kirurgiasta apua neliraajahalvauspotilaille

Toiminnalliset yläraajaleikkaukset voivat kohentaa tetraplegiapotilaiden elämänlaatua huomattavasti
 
​HUS:n vaativaan käsikirurgiaan erikoistuneessa yksikössä Töölön sairaalassa tehdään Suomessa vielä varsin harvinaisia neliraajahalvaus- eli tetraplegiapotilaiden yläraajakirurgisia toimenpiteitä, joiden tehtävänä on edesauttaa raajojen toimintaa ja mahdollistaa itsenäisempi ja omatoimisempi elämä.
 
HUS:ssa tetraplegiapotilaiden toiminnallisia leikkauksia on tehty ja kehitetty enenevästi 2000-luvun lopulta lähtien. Leikkausten suunnittelu vaatii vahvaa kokemusta ja erityisosaamista. HUS:ssa näitä toimenpiteitä tekee vain kaksi käsikirurgia, ja he hoitavat potilaita koko maasta.
 
Toimintakykyä voidaan parantaa erilaisilla leikkausmenetelmillä kuten lihassiirroilla, hermosiirroilla ja jänteen kiristyksillä. Vuonna 2016 tehtiin toistakymmentä toimenpidettä.
 
- Arviolta 60-75 % potilaista voisi hyötyä kirurgiasta. Jokaiselle tetraplegiapotilaalle olisikin tarjottava tetraplegiakäsikirurgiaan perehtyneen käsikirurgin konsultaatio ja rekonstuktiivisen kirurgian mahdollisuuden arviointi, sanoo näihin toimenpiteisiin erikoistunut käsikirurgi, osastonylilääkäri Eero Waris HYKS Tukielin – ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.
 

Kyynärvarren koukistus ja tarttumisotteet tärkeitä

 
Neliraajahalvaus eli tetraplegia on usein vaikean tapaturman, esimerkiksi putoamis- tai sukellusonnettomuuden aiheuttama tila, jossa potilaan ala- ja yläraajat halvaantuvat kokonaan tai osittain. Iäkkäämmillä kaatumiset ja erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa usein osittaisen tetraplegian.
 
_MS_8121.jpg
Tetraplegiapotilaan elämä helpottuu, kun esimerkiksi kyynärvarren koukistus ja käden tarttumisotteet saadaan leikkausten avulla onnistumaan. Tällöin esimerkiksi työvälineiden käyttö, kirjoittaminen ja pyörätuolin kelaus voivat onnistua.
 
Leikkausten ja kuntoutuksen myötä  henkilökohtaisen avustajan tarve usein vähenee.
​​
Tulosta
16.3.2017 10:00