Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Kierukkasiirrot yleistyvät hiljalleen polven korjaavassa kirurgiassa

Kierukkasiirrot yleistyvät hiljalleen korjaavassa polvikirurgiassa

Kierukkasiirrot voivat auttaa nuoria polvivammautuneita. Töölön sairaalassa tehtävät siirrot ovat vielä harvinaisia.
 

Mitä tehdä, kun nuori henkilö on rikkonut polvensa esimerkiksi rajussa urheilutapaturmassa niin pahoin, että iso osa nivelkierukasta on jouduttu poistamaan ja polvi alkaa oireilemaan rasituskipujen muodossa myöhemmässä vaiheessa?

Jan_ja_Lasse_ja hoitaja_salissa_jouluku_2016 nettikoko.pngVastaus voi olla tarkoin valikoidulta elinluovuttajalta talteen otettu nivelkierukkasiirre. Sen avulla polveen voidaan palauttaa "iskunvaimennin". 

Potilaan oireet helpottavat, ja polvinivelen toimintakyky yleensä paranee.  

Hyksissä teknisesti vaativia kierukkasiirreleikkauksia on tehty vuodesta 2011 alkaen. Ensimmäistä Töölön sairaalassa tehtyä leikkausta edelsi tarkka parin vuoden mittainen suunnittelu- ja käynnistysvaihe.

Useimmat kierukkasiirreleikkaukset tehdään nuorehkoille potilaille, joilla ei ole vielä merkittävää nivelrikkoa, polven epätukevuutta eikä huomattavaa ylipainoa.  

- Olemme nyt tehneet 13 kierukkasiirretoimenpidettä ja tähänastiset tulokset ovat olleet hyvin myönteisiä, kertoo näistä leikkauksista alusta alkaen vastannut dosentti, osastonylilääkäri Jan Lindahl.

Ulkomaisten seurantatutkimusten mukaan kierukkasiirteen saaneista potilaista 75-90 % on saavuttanut vähintään tyydyttävän pitkäaikaistuloksen.


Useita korjauksia samaan leikkaukseen

Mikäli raajassa on selvä kuormitusakselin virhe tai polvi on lisäksi epätukeva, voidaan kierukkasiirreleikkaukseen yhdistää myös näiden asioiden korjaustoimenpiteet.

- Näin ennuste kokonaisuudessaan on paras, sanoo Lindahl.

Kierukkasiirreleikkaukset ovat muuallakin Suomessa harvinaisia, niitä on tehty vain muutamissa paikoissa. Hyksissä on mahdollista lisätä näiden leikkausten määrää jonkin verran, mutta rajoittavana tekijänä on sopivien luovuttajien rajallinen määrä. Ajoissa ortopedin arvioon


Lindahlin mukaan kierukkasiirronn mahdollisuudesta on yleisesti ottaen liian vähän tietoa tarjolla, ja myös ortopedien tietämys tästä hoitovaihtoehdosta saattaa olla paikoin puutteellista.

- Usein nuoret potilaat, joilta on merkittävä osa polven nivelkierukasta aikaisemmassa vaiheessa poistettu, hankkiutuvat liian myöhäisessä vaiheessa ortopedin arvioon. Tällöin polveen on jo voinut kehittyä vaikea-asteinen nivelrikko, mikä  on yksi kierukkasiirreleikkausten vasta-aiheista.


Kierukkasiirteen mahdollisuudesta kannattaa kysyä omalta lääkäriltä, ja tarvittaessa pyytää lähete hoidon arviointiin Hyksiin.

Kuva: Osastonylilääkäri Jan Lindahl, osastonlääkäri Lasse Rämö ja sairaanhoitaja Annuliina Stenbacka Töölön sairaalan ortopedisella leikkausosastolla.

Tulosta
14.12.2016 10:12