Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Keuhko- ja ruokatorvikirurgien leikkausta seurattiin livelähetyksenä Wienistä

Keuhko- ja ruokatorvikirurgien leikkausta seurattiin livelähetyksenä Wienistä

Viime lauantaina lähetettiin EACTS:n (European Association for Cardiothoracic Surgery) Wienissä pidettyyn kokoukseen livelähetys HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen thoraxkirurgian robottiavusteisesta mini-invasiivisesta tymektomia-leikkauksesta.
 
EACTS:n vuosittaisessa kokouksessa esitellään sydän- ja thoraxkirurgian moderneimpia tekniikoita. Kokouksen järjestäjät pyrkivät löytämään kustakin tekniikan saavutuksesta sellaisen keskuksen, joka edustaa alansa huippua.

- Olimme esittelemässä kokouksessa livelähetyksen välityksellä mini-invasiivista mahdollisuutta poistaa ihmiseltä kateenkorva osana myasthenia gravis -taudin hoitoa, yleisthoraxkirurgian ylilääkäri Jari Räsänen kertoo.

Livelähetys toteutettiin Hyksin omalla videojärjestelmällä, joka integroitiin EACTS:n järjestelmään. Lähetyksessä tehtiin robotti-avusteinen mini-invasiivinen tymektomia.
Leikkauksessa oli mukana kolme kirurgia ja leikkaussalihoitajatiimi, joiden kanssa lähetykseen liittyviä yksityiskohtia oli harjoiteltu etukäteen. Ylilääkäri Jari Räsänen teki itse leikkauksen ja häntä avusti kirurgi Saana Andersson. Juha Kauppi toimi lähetyksen kommentaattorina.

- Potilasturvallisuus oli varmistettu sekä omasta puolesta että järjestön taholta moninkertaisesti. Potilasta oli informoitu etukäteen, ja potilas antanut suostumuksensa lähetykseen. Leikkaus onnistui kaikin puolin suunnitelmien mukaan ja Wienistä saatu palaute oli hyvin positiivista.

Sydän- ja keuhkokeskuksen yleisthoraxkirurgia on kansainvälisesti katsottuna vastaavien keskusten kärkijoukossa ja Hyksissä onkin lähes kaikki modernit leikkaustekniikat käytössä. Hyksiin on Räsäsen mukaan hyvin onnistuttu keskittämään toimenpiteitä. Leikkauksia on tarpeeksi, jotta voidaan kehittyä alan huipuiksi.

- Oli suuri kunnia tulla tulla kutsutuksi keskukseksi, jota koko Eurooppa katsoo. Tämä oli loistava tilaisuus saada keskuksemme eurooppalaisten mieliin seuraavaksi 50 vuodeksi, Räsänen sanoo.

EACTS:n kokous on suurin ja tärkein vuosittain järjestettävä sydän- ja thoraxkirurgian alan kokous, jota kaikki alan ammattilaiset seuraavat. Osallistujia tämänvuotisessa kokouksessa oli noin 2 000.
Tulosta
13.10.2017 13:27