Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Helsingin Biopankki sai superlähettilään

Helsingin Biopankki sai superlähettilään

Tullinpuomin laboratoriossa oltiin ”jännän äärellä” perjantaina 27.1., kun HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén saapui laboratorion näytteenottoon ja antoi biopankkisuostumuksen ja -näytteen.
 

Aki Lindénin mukaan biopankkitoiminta on tärkeä HUS:lle, Helsingin yliopistolle, biomaailmalle ja koko Suomelle.

– Biopankkisuostumus on minusta hyvä asia. Antamalla biopankkinäytteen voin vähällä vaivalla edistää tieteellistä tutkimusta, toteaa Aki Lindén.

Tavoitteena on, että jokaiselta potilaalta kysytään jatkossa biopankkisuostumus, jonka jälkeen potilaat antavat biopankkinäytteen. Biopankkitoiminnan vieminen osaksi sairaalan arkipäivää nopeuttaa huomattavasti tutkimustulosten siirtymistä potilaiden hoitoon. Parhaat tulokset saavutetaan terveydenhuoltohenkilökunnan, tutkijoiden ja tuotekehityksen yhteistyöllä, jonka biopankkitoiminta mahdollistaa.

– Biopankkitoiminnan edistäminen on yksi HUS:n tämän vuoden kuudesta kärkihankkeesta, sanoo Lindén.

IMG_1721_intra.jpg
Erikoissuunnittelija Katariina Peltonen kertoi biopankkisuostumuksesta ja otti toimitusjohtaja Aki Lindénin suostumuksen vastaan.

IMG_1754_intra.jpg
Tia Bergman otti Aki Lindéniltä biopankkinäytteen ammattitaidolla.

 Biopankkisuostumusten kerääminen alkoi HUS:n neurologian poliklinikalla marraskuussa 2015, ja on siitä laajentunut muihin HUS:n yksiköihin. Biopankkisuostumusten keräys on nyt osa monen poliklinikan normaalia toimintaa. Biopankin tavoitteena on välittää tieto mahdollisuudesta antaa biopankkisuostumus mahdollisimman monelle. Kunnianhimoinen tavoite on saada vuoden aikana 50 000 biopankkisuostumusta ja -näytettä. Suostumuksia on tähän mennessä annettu yli 12 000 ja näytteitä on kertynyt noin 7 200 kappaletta.

Biopankki auttaa sairauksien ehkäisyssä ja hoitojen kehittämisessä

Biopankki kerää ja säilyttää biologisia näytteitä ja näytteenantajaan liittyvää terveystietoa lääketieteellistä tutkimusta varten. Näytteitä voidaan käyttää akateemiseen tutkimukseen, terveyden edistämiseen ja tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan. Biopankin aineistoilla voidaan selvittää esimerkiksi perintötekijöiden ja elintapariskien yhteyttä kansantautien syntyyn sekä kehittää sairauksien ehkäisyä ja uusia hoitoja. Biopankit eivät paljasta luovuttajien tunnistetietoja. Kaikki näytteet koodataan ja luovutetaan tutkimuskäyttöön koodattuina.

Helsingin Biopankin ovat perustaneet HUS, Helsingin yliopisto, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Carea) ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote).​Helsingin Biopankki tekee tiivistä yhteistyötä muiden suomalaisten ja eurooppalaisten biopankkien kanssa. Suomalaiseen biopankkitoimintaan voi tutustua osoitteessa www.biopankki.fi.

Tulosta
31.1.2017 15:07