Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Eturauhassyövän diagnostiikka kehittyy - hoitoa vaativat syövät löytyvät entistä tarkemmin

Eturauhassyövän diagnostiikka kehittyy - hoitoa vaativat syövät pystytään löytämään entistä tarkemmin

Perinteisestä ultraääniohjauksessa tapahtuvasta koepalojen otosta ollaan siirtymässä tarkoin kohdennettuun magneettikuvaukseen perustuvaan näytteiden ottoon.
 

New England Journal of Medicinissä  on julkaistu tänään iso kansainvälinen tutkimus, jossa HUS on tutkimusaineistoltaan suurimpana rekrytoivana keskuksena ollut mukana.

Tutkimuksessa vertailtiin tarkemman magneettikuvantamisen hyötyjä perinteiseen, ultraäänipohjaiseen diagnostiikkaan. 

Tulos on yksiselitteinen: Viime vuosina tarkkuudeltaan merkittävästi kehittyneellä magneettikuvantamisella pienimmätkin syöpäpesäkkeet nähdään tarkemmin, ja koepalat voidaan ottaa suoraan halutuista kohteista. Näin merkitykselliset, hoitoa vaativat syövät löytyvät varmemmin, ja potilas pääsee hoitoon entistä nopeammin. 

Toisaalta vältetään ylidiagnostiikkaa eli kliinisesti merkityksettömien syöpien löytymistä ja turhien koepalojen ottoa, mistä seuraa vähemmän haittaa potilaalle ja myös kustannussäästöjä.


Ultraääniohjattu koepalojen otto "hakuammuntaa"

Ultraääniohjattuun koepalojen ottoon on perinteisesti liittynyt se ongelma, että koe otetaan ikään kuin ”hakuammuntana”, koska ultraäänellä ei voida havaita pienimpiä syöpäpesäkkeitä.  

- Tällöin merkitykselliset syöpäpesäkkeet eivät välttämättä satu seulaan ja jäävät löytymättä, kertoo yksi tutkimuksen pääkirjoittajista, urologian professori Antti Rannikko HUS:sta.


HUS:ssa diagnostiikka osittain
jo muuttunut


Fusion biopsy set up picture -intra.jpgMeilahden urologian poliklinikalla on jo kolmen vuoden ajan käytetty ns. fuusiobiopsia-menetelmää, jolla voidaan yhdistää (fuusioida) MRI- ja ultraäänikuvat. Koepalat voidaan ottaa tarkemmin halutuista, epäilyttävistä kohdista.

Kohdennetun biopsian käyttö tulee kasvamaan, ja myös Peijaksen sairaalaan hankitaan ensi vuonna fuusiobiopsia-laitteisto. Helsinki on toiminut myös edelläkävijänä ja kansainvälisenä referenssikeskuksena, jossa ulkomaalaiset kollegat ovat käyneet tutustumassa fuusiobiopsiatoimintaan.

- Fuusiobiopsia tulee olemaan meillä rutiinimenetelmä, ellei potilaalla ole estettä magneettikuvaukselle, esimerkiksi molemminpuolinen lonkkaproteesi, sanoo Rannikko.

Vuosittain uusia eturauhassyöpälähetteitä tulee HUS:iin noin 4000, näistä leikkaushoitoon päätyy 450 potilasta.

Kansainväliseen Precision-tutkimukseen​ osallistui 500 potilasta 25 keskuksesta eri puolilta maailmaa, heistä 74 on HUS:n potilaita. Suomesta tutkimuksessa oli HUS:n lisäksi mukana OYS.

Tulosta
19.3.2018 12:13