Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Ennustetyökalu yksilöllistettyyn leukemian hoitoon

Ennustetyökalu yksilöllistettyyn leukemian hoitoon

iCombine on voittanut Helsinki Challengen ideakilpailun. HYKS Syöpäkeskuksen kliiniseen hematologiaan erikoistuva lääkäri Mikko Keränen oli mukana voittajatiimissä.
 
​iCombine on kehittänyt ennustetyökalun, jolla voi etsiä potilaalle parhaan yksilöllistetyn syöpähoidon. Tutkimuksessa keskityttiin aluksi leukemian hoitoon. Uusi ennustetyökalu täsmentäisi parhaan mahdollisen lääkehoidon valintaa ja laskisi lääkehoidon kustannuksia. Tiimi palkittiin 187 500 eurolla, joka on tarkoitettu ennustetyökalun jatkokehittämiseen.

iCombinen vetäjä on datatieteilijä (data scientist) Jing Tang ja muita jäseniä Keräsen lisäksi ovat Samu Kurki, Tero Aittokallio, Emma Andersson, Evgeny Kulesskiy, Ashwini Kumar, Dimitrios Tsallos, Muntasir Mamun ja Olli Dufva. Eri tiimin jäsenten taustat ovat tietojenkäsittelyssä, syöpäbiologiassa ja genetiikassa.

Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM on tehnyt yksilöllistettyyn  syöpähoitoon tähtäävää tutkimusta jo 8 vuoden ajan. Ohjelman pioneerina on ollut professori Olli Kallioniemi. Tavoitteena on ollut ymmärtää, miten syöpäsolu toimii. Osana tutkimusta ollaan testattu eri lääkkeiden vaikutusta syöpäsoluun. iCombinen ajatuksena oli yhdistää syöpäsolun toiminnan ja lääkkeiden vaikutus ja sen kautta tehdä ennuste potilaan yksilöllisestä hoidosta.

- Yksittäinen lääke harvoin parantaa syöpää. Halusimme kehittää mallin, joka ennustaa, mitä lääkkeitä tulisi yhdistää potilaan hoidossa. Pyrimme tekemään mallin, joka huomioi lääkkeen vaikutuksen ja potilaan taudin genomisekvenssin, Jing Tang kertoo.

Yksittäisiä hematologisia syöpiä sairastavia potilaita on hoidettu FIMM:n lääkeherkkyystutkimuksen perusteella, mutta uuden ennustemallin perusteella ei ole vielä hoidettu potilaita. iCombine on Tangin mukaan edelleen tutkimusprojekti, joka vaatii jatkokehittämiseen yhteistyötä klinikoiden kanssa, jotta ennustemallista tulisi parempi ja tarkempi.

- Tarvitsemme tietoa lääkkeiden vaikutuksesta, genomisekvensseistä ja potilasprofiileista, jotta voimme parhaalla mahdollisella tavalla ennustaa lääkeyhdistelmiä, Tang sanoo.

Palkintorahojen avulla on tarkoituksena perustaa iCombinesta yritys, jolloin yhteistyö sairaalan kanssa olisi helpompaa ja yksinkertaisempaa. 

Helsinki Challengen voittajan valitsi kansainvälinen tuomaristo. 375 000 euron palkintopotti jaettiin kahden tiimin kesken, toinen voittaja oli lämmön talteenottoa tutkinut Heatstock. Voittajaa valittaessa kriteereinä olivat tiimin tieteellinen tausta, ratkaisukeskeisyys sekä projektin vaikutus, uutuus ja luovuus.

Helsinki Challengen tavoitteena on löytää tieteeseen pohjautuvia ratkaisuja koko maailmaa koskettaviin kysymyksiin. Kilpailun teema oli ihmiset muutoksessa, kestävän kehityksen planeetta ja urbaani tulevaisuus. Helsinki Challengen järjesti 10 suomalaista yliopistoa. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin akateemisen tutkimuksen tärkeyttä ja vaikutusta uusien tieteeseen pohjautuvissa läpimurroissa sekä edistää tutkimuksen ja yhteiskunnan dialogia.
Tulosta
5.12.2017 16:02