Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Elimistön luonnolliset tappajasolut auttavat leukemian nujertamisessa

Elimistön luonnolliset tappajasolut auttavat leukemian nujertamisessa

NK-solujen vaikutuksesta kroonisen myelooisen leukemian (KML) hoidossa on julkaistu tuoreita tieteellisiä artikkeleita, jotka pohjautuvat eurooppalaisten tutkimusryhmien yhteistyöprojekteihin.
 

​HYKS Syöpäkeskuksen erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston Translationaalisen hematologian professori Satu Mustjoki on ollut projektin vastuullinen vetäjä ja professori, ylilääkäri Kimmo Porkka sekä erikoislääkäri Perttu Koskenvesa ovat olleet projekteissa aktiivisesti mukana sekä pohjoismainen KML-tutkimusryhmä, joka on tehnyt vuosia aktiivista biomarkkeritutkimusta.


Tutkimuksessa KML-potilaiden tyrosiinikinaasiestäjä-lääkitys pyrittiin lopettamaan, kun hoidolla oli hyvä vaste. Tutkimuksessa todettiin, että osalla potilaista lääkitys pystyttiin lopettamaan ja osalla potilaista ei. Tämän jälkeen tutkittiin, mitkä biomarkkerit selittäisivät, mitkä potilaat pystyivät lopettamaan lääkityksen.

- Helsinki toimi tutkimuksessa keskuslaboratoriona, johon lähetettiin näytteitä eri puolilta Eurooppaa. Analysoimme merkkiaineita ja esiin nousivat NK-solut, jotka ovat elimistön luonnollisia tappajasoluja. Huomasimme, että NK-solumäärät korreloivat hoitovasteeseen ja tautitasoon, Mustjoki kertoo.

Tutkimuksessa todettiin myös, että potilailla, jotka pystyivät lopettamaan lääkityksen, oli korkeat NK-arvot ja tauti pysyi remissiossa. Vastaavasti, jos NK-arvot olivat matalat, todennäköisesti leukemiasolut tulivat takaisin. Niillä potilailla, joilla NK-solut olivat aktiivisia, tauti pysyi kurissa. Tutkimustulokset tuovat toiveikkuutta siihen, että KML-potilaat voisivat lopettaa lääkityksen ja niin ollen olisivat lähempänä taudista parantumista.

Artikkelit ”Increased proportion of mature NK cells is associated with successful imatinib discontinuation in chronic myeloid leukemia” ja “NK cell dynamics and association with molecular response in early chronic phase chronic myelogenous leukemia (CML-CP) patients treated with nilotinib” on julkaistu tämän vuoden Leukemia-lehdessä.

Tulosta
22.12.2017 11:01