Erityisruokavaliot

Erityisruokavalio – keskeinen osa hoitoasi
 
Erityisruokavaliosi tähtää hyvinvointisi lisäämiseen. Se on keskeinen osa hoitoasi. Elimistösi hyvä ravitsemustila on välttämätöntä, jotta muu hoitosi ja Sinulle mahdollisesti tehtävät toimenpiteet onnistuvat. Siksi kaikkien aterioiden syöminen on tärkeää.
Raviolin tarjoama ruoka on sairaalaruokasuositusten mukaista. Tarjottimellesi on koottu laadukkaista raaka-aineista ravitsemuksellisesti täysipainoinen ateria. Kiinnitämme erityistä huomiota rasvan laatuun ja ruokien vähäsuolaisuuteen.

Miksi erityisruokavalio?

Monissa tilanteissa, esimerkiksi laktoosi-intoleranssin ja keliakian hoidossa ruokavalio on ainoa hoitokeino. Aikuisiän diabeteksen hoidossa oikeat ruokavalinnat ovat olennaisen tärkeitä. Tällöin lääkehoito, jos sitä tarvitaan, tukee muuta hoitoa. Sopivalla ruokavaliolla on tärkeä merkitys myös mm. silloin, kun laihdutetaan tai kun pyritään pitämään verenpaine ja veren rasva-arvot kurissa. Erityisruokavalio on keskeinen osa myös mm. syövän, munuais- ja muiden elinsairauksien ja perinnöllisten aineenvaihduntasairauksien hoitoa.
 
Erityisruokavaliotarjontamme

Meillä Raviolissa on vuosikymmenien kokemus lukuisten erilaisten erityisruokavalioiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Erityisruokavalioiden yhdistämisen (esimerkiksi nestemäinen, gluteeniton diabeetikon ruokavalio) on meille tuttua. Valmistamme ammattitaidolla vaativimmatkin ruokavaliot ja teemme parhaamme, että tarjoamamme ruoka ilahduttaa sairaalapäiviäsi. Saat rajoituksista huolimatta vaihtelevaa ja maukasta ruokaa.

Teemme ateriasi juuri Sinun tarpeidesi mukaan: kaikki ruokavaliot on mahdollista saada esimerkiksi vähälaktoosisina tai täysin laktoosittomina (kuten vähälaktoosinen diabetesruokavalio) ja rakenteeltaan Sinulle sopivina (tavanomaisina tai pehmeinä, sosemaisina tai nestemäisinä). Yleisimpien erityisruokavalioiden lisäksi huolehdimme myös harvinaisista ruokavalioista.
Annoksesi poikkeavat perusruokalistasta sen verran, kun on tarpeen. Korvaamme Sinulle sopimattomat ruoka-aineet toisilla. Tarvittaessa käytämme ruokavalioosi sopivia erityiselintarvikkeita.
 
Osa erityisruokavalioista on lyhytaikaisia. Sinulle voidaan määrätä tietty ruokavalio esimerkiksi ennen laboratoriotutkimusta, jotta nauttimasi ruoka ei vaikuta tutkimustuloksiin. Saat ruokasi nestemäisenä tai pehmeänä, jos sinulla on nielemis- tai puremisongelmia.

Mikäli noudatat erityisruokavaliota pitkäaikaisesti, saat sairaalaruoasta hyvän mallin kotiruokailuasi varten. Jos et jaksa tai halua syödä koko annostasi, kerro siitä hoitohenkilökunnalle. Kysy, jos jokin seikka erityisruokavaliossasi askarruttaa mieltäsi. Otamme toiveesi mahdollisimman hyvin huomioon, jotta saat juuri Sinulle maistuvaa ruokaa. Tarvittaessa saat lisätietoja ruokavaliostasi Raviolista tai ravitsemusterapeuteilta.
 
Pikkupotilaiden palvelu
 
Lasten erityisruokavaliot toteutamme yksilöllisesti. Tarjoamme ruokia, jotka ovat pikkupotilaalle tuttuja ja mieluisia. Hoitohenkilökunnalle on hyvä kertoa lempiruoista. Jos ruokahalu on huono, kiinnitämme suosikkiruokiin erityistä huomiota ja pyrimme täyttämään lapsen ruokatoiveet. Tarjoamme tarvittaessa myös runsaasti energiaa sisältäviä välipaloja.