Etusivu

Apuvälinekeskus vastaa HUS-alueen ja sen jäsenkuntien vaikeavammaisten asiakkaiden tarvitsemasta vaativan erityistason apuvälinepalvelusta, mikä edellyttää erityisosaamista. Palveluihin kuuluu apuvälineen tarpeen arviointi, sovitus, käytön ohjaus, apuvälineen lainaus sekä käytön seuranta.

Aikuisten vaativa eritystason apuvälinepalvelu vastaa vaikeavammaisten aikuisten tarvitsemien vaativan erikoistason apuvälinepalveluiden tuottamisesta HUS-piirin alueella. Järjestämis- ja hankintavastuulle kuuluvat sähkötoimiset liikkumis-, ympäristönhallinta- ja muut erityisapuvälineet.

Lasten vaativa erityistason apuvälinepalvelun asiakkaina ovat HUS-alueen hoito- ja kuntoutusvastuulla olevat sekä HUS-alueen perusterveydenhuollon vastuulla olevat alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka tulevat HUS-alueelta lääkärin lähetteellä Apuvälinekeskukseen.

Vaativan erityistason kommunikointiapuvälineistä vastaa Apuvälinekeskuksen yhteydessä toimiva Tietoteekki, joka on tietokoneavusteisen kuntoutuksen keskus. Tietoteekki on erikoistunut teknisiin ja ei-teknisiin kommunikoinnin apuvälineisiin. Tietoteekissä tehdään kommunikoinnin apuvälineiden tarpeen arvioita, kuten eri puhetta tukevat ja korvaavat keinot (AAC) tai tietokonepohjaisten apuvälineohjelmien arviot.