Allergian erikoislaboratoriotutkimukset

Käyntiosoite
Allergeenilaboratorio
Iho- ja allergiasairaala
Meilahdentie 2, 4. krs, Helsinki

Postiosoite
PL 160, 00029 HUS
 
Yhteydenotot
Toimisto 050 427 9416 / 09 471 86430
Faksi 09 471 86564
Asiantuntijakyselyt kemistille 050 428 6888 / 09 471 86431
 
Allergeenilaboratorio palvelee koko maata harvinaisten allergioiden diagnostiikassa ja vaikeiden allergiareaktioiden eli anafylaksioiden selvittelyssä. Harvinaisten allergeenien osalta tarjoamme ainoana Suomessa räätälöityä immunospot-tutkimusta, uutta mikrosirututkimusta ja ympäristöallergeenimäärityksiä. Yksikkö ylläpitää kansallista anafylaksiarekisteriä. Laboratoriolla on valtakunnallinen erityistehtävä allergeenivalmisteiden laatuseurannasta Suomessa. 
 

Immunospot

 
Immunospot on ns. in-house-tutkimus, jonka avulla voidaan potilaan seerumista osoittaa allergeeni-IgE-vasta-aineet lähes mitä potilaan omaa tai laboratorion allergeeninäytettä vastaan. Allergeeninäyte voi olla ruoka, eläin, kasvi tai jokin muu epäilty aine. Immunospotia voidaan käyttää myös ristiriitatilanteissa, kun potilaalle esimerkiksi harkitaan siedätystä, mutta hyönteisen tarkentaminen rutiinitutkimuksilla on ongelmallista. Vasta-aineiden lisäksi immunospotilla voidaan tarkentaa allergeenilähteitä esimerkiksi vertaamalla koti- ja työpölyn allergeenisuutta.
 
Immunospot-tutkimukseen tarvitaan lääkärin täyttämä lähete, potilaan seeruminäyte ja yleensä potilaan oma allergeeninäyte. Tuloksista kemisti antaa lausunnon lähettävälle lääkärille.
 
Yleiset syyt immunospotin tekemiseen:
 
 •  potilaan omat allergeeninäytteet
 •  harvinaisen allergian selvittäminen
 •  allergeenilähteen selvitys (koti- ja työpöly)
 •  ristiriitatapaus 
 

Mikrosiru

  
Mikrosiru on kaupallinen allergeenikomponentti-IgE-tutkimus, jonka avulla voidaan tutkia allergista herkistymistä samanaikaisesti yli 100:lle yksittäiselle allergeenikomponentille. Mikrosiru on hyvä vaihtoehto, jos ihotestejä ei voida tai haluta tehdä, tai kun allergeenista ei saada varmuutta perinteisillä allergiatesteillä.
 
Mikrosiru-tutkimukseen tarvitaan lääkärin täyttämä lähete ja potilaan seeruminäyte. Tuloksista kliinikkoallergologi ja/tai kemisti antavat lausunnon lähettävälle lääkärille.
 
Yleiset syyt mikrosirun tekemiseen:
 
 •  anafylaksiariskin arviointi
 •  ristiallergian selvitys
 •  välttödieetti tai sen purku
 •  kun ihotestiä ei voi käyttää
 •  laaja herkistymisen kartoitus pienestä näytemäärästä
 

Ympäristöallergeenit

 
Ympäristöallergeenitutkimuksella voidaan selvittää itse allergian aiheuttajia eli määrittää spesifejä allergeeneja esimerkiksi koti- ja työpölyssä. Jos eläin- tai punkkiallerginen potilas oireilee hoidosta huolimatta, spesifit kissa-, koira- tai punkkiallergeenimäärät voidaan mitata potilaan ympäristöpölyistä. Ympäristöallergeenimäärityksellä voidaan myös etsiä ns. piiloallergeeneja elintarvikkeista, joissa kyseistä allergeenia ei pitäisi olla, esimerkiksi maitoa maidottomassa tuotteessa.
 
Pöly- ja elintarvikenäytteiden lisäksi allergeenimääritysten näytteinä voivat olla muutkin ympäristönäytteet, kuten erilaiset lääkinnälliset ja kosmetiikkatuotteet sekä kulutustavarat. Tutkimus suunnitellaan jokaiselle näytteelle erikseen.
 
Ympäristöallergeenitutkimuksiin tarvitaan lääkärin täyttämä lähete ja materiaalinäyte. Tutkimuksia voivat tilata myös yritykset. Tuloksista kemisti antaa lausunnon.
 
Yleiset syyt ympäristöallergeenitutkimuksen tekemiseen:
 
 •  koti-/työpölyn spesifit allergeenimääritykset
 •  elintarvikkeen piiloallergeenit 
 •  kulutustavaran allergeenit 

  

Laboratorion laatu

 

Allergeenilaboratorion laadunhallinnan perusteina on asiakaslähtöisyys, hyvä ammatillinen toiminta ja johtaminen, toiminnan jatkuva parantaminen ja tutkimuksen kehittäminen sekä kustannustietoisuus. 

Korostamme koko henkilökunnan osallistumista laatutyöhön.