Lastenlinnan käytävä

Museotoimikunta

Museotoimikunta on perustettu keväällä 2018 hoitamaan HUSin museaalisia kokoelmia ja vaalimaan kulttuuriperintöä. Toimikunnan tarkoituksena on kartoittaa HUSin kokoelmat, parantaa kokoelmanhallintaa ja suunnitella, kuinka aineistoja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi pienoisnäyttelyissä.

Terveydenhuoltoalaan liittyviä kokoelmia on lukuisissa eri sairaaloissa ja yksiköissä, eikä niitä ole kattavasti selvitetty. Kokoelmakartoituksen tavoitteena on estää kokoelmien katoaminen organisaatiouudistusten pyörteissä. 

Museotoimikunnalla on kolme projektityöntekijää: Helena Hämäläinen ja Anders Manns luetteloivat ja dokumentoivat Kellokosken sairaalamuseon kokoelman vuoden 2018 loppuun mennessä, Maria Tukia vastaa HUSin esinekokoelmien kartoituksesta vuoden mittaisessa projektissa syyskuusta 2018 alkaen. 

Kokoelmien inventoinnin ohessa hahmotellaan suuntaviivoja kokoelmatyöhön – mikä on kokoelmien ydin, millaiset HUSin kokoelmat ovat verrattuna muihin terveydenhuoltoalan kokoelmiin ja mitä käytännön toimintamalleja kannattaa ottaa käyttöön.

Pyydämme kartoitukseen apua kaikilta HUSin kokoelmia tuntevilta – ilmoita yksikkösi aarteet Maria Tukialle! Esimerkiksi tutkimus- ja hoitovälineet, tekstiilit, potilastyöt, valokuvat ja arkistoaineisto kuuluvat kartoitettavaan aineistoon. Erityisen tärkeää on tallentaa kokoelmien taustat ja niihin liittyvä hiljainen tieto.​

Museotoimikunnan työtä voi seurata myös toimikunnan Facebook-sivulla.

 

 Museotoimikunnan puheenjohtajat

 
​Ilkka Taipale (oj)
HUSin hallituksen jäsen
etunimi@ilkkataipale.fi
044 291 9469

Taina Ala-Nikkola (vpj)
johtava ylihoitaja
HUS, HYKS Psykiatria
etunimi.sukunimi@hus.fi
050 354 8130
 

 Museotoimikunnan jäsenet

 
 

 Museotoimikunnan työntekijät

 
Helena Hämäläinen
projektisuunnittelija
Kellokosken sairaalamuseo
040 662 4777
 
Anders Manns
projektisuunnittelija
Kellokosken sairaalamuseo
040 662 3224
 
Maria Tukia
projektisuunnittelija
HUSin esinekokoelmien kartoitus
040 662 9584
 
Sähköpostit muotoa
etunimi.sukunimi​@hus.fi​